Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Măsuri adoptate de Senat împotriva fumatului. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru unele fapte

Publicat

Senat

Senatul a adoptat luni modificări la legea fumatului. Amenzile sunt între 100 și 500 de lei pentru persoane fizice, respective de până la 10.000 de lei pentru firme.

Propunerea legislativă a fost inițiată pentru a reduce expunerea minorilor la produse ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi tutunul.

Actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate/dispozitive tip easybox/locker și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru:

  • țigaretele electronice
  • flacoanele de reumplere pentru țigarete
  • dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

Implicarea școlilor

Se stabilește implicarea școlilor în procesul de prevenire si control a acestui comportament.

Instituțiile de învățământ au obligația de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la:

  • vânzarea/ deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta acestora.

Proiectul modifică Legea nr. 201/2016 și Legea nr. 349/2002.

Modificări din legislație. Amenzi

Unul dintre amendamentele adoptate de Senat prevede

  • se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii
  • excepţie, spaţiile de deținere, în care sunt cazate persoanele private de libertate
  • se interzice pentru elevii din toate unitățile de învățământ fumatul, prezum și utilizarea tuturor categoriilor de produse ce conțin tutun, a țigaretelor electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului
  • amenzile sunt de la 100 de lei la 500 de lei

 Amenzi pentru persoane juridice

Comercializarea acestor produse este interzisă prin automate, dispozitive easybox/locker

Produsele din tutun care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, mesajul ”Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină”.

Pentru firmele care nu respectă aceste prevederi, amenda este de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile.

Pentru o nouă contravenţie, persoanele juridice vor fi amendate cu 20.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Proiectul merge la Camera Deputaților pentru adoptare, ca for decisional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax