Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MĂSURI decise la Ocna Mureș. Cum se va desfășura activitatea în piața agroalimentară din oraș. Hotărârea CLSU

Publicat

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș a decis miercuri continuarea aplicării măsurii privind obligativitatea purtării măștii de protecție, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, rămâne restricționat accesul în piața agroalimentară. Vor avea acces doar producătorii Ocna Mureș, Unirea, Mirăslău, Lunca Mureșului, Noșlac, Fărău și Hopârta. Se vor asigura următoarele măsuri: acoperirea produselor oferite spre comercializare cu folie; asigurarea distanței de cel puțin 2,5 metri între comercianți; purtarea, de către comercianți și prepușii acestora a echipamentului minim de protecție (mască, mănuși).

De asemenea, accesul în piață al cumpărătorilor se va face pe la intrarea principală (între clădirea fostei braserii și cea a băncii) iar ieșirea pe la punctul secundar de acces (cel din dreptul accesului la remiza PSI), cu limitarea accesului cumpărătorilor în momentele de aglomerație în serii, astfel încât să se asigure păstrarea distanței de minim un metru între cumpărători, atât la punctele de acces și ieșire cât și la tarabe; la accesul în piață se va urmări ca toți cumpărătorii să utilizeze dezinfectant pentru mâini, sens în care va fi pus la dispoziție de către primărie un recipient adecvat.

Deciziile luate la Ocna Mureș prin HCLSU nr. 7/ 11.11.2020

Luând în discuție evoluția situației generate de coronavirusul Covid-19 la nivel european și național, coroborat cu faptul că, la nivelul orașului Ocna Mureș există confirmate, la această dată, un număr de 46 persoane infectate cu acest tip de coronavirus (active), ceea ce înseamnă o incidență de peste 3 cazuri la 1000 de locuitori, persoane infectate fiind depistate și în localitățile limitrofe orașului;

Având în vedere Hotărârea nr.39/12.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, Hotărârea nr. 43/15.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba – privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virulsului SARS-CoV- 2 (inclusiv pe raza localității Ocna Mureș),  Hotărârea CNSU nr. 49/13.10.2020 – privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prevederile cuprinse în OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență aprobat prin HG nr.1491/2004

Art. 1.  Se constată creșterea nivelului de risc și, implicit, a stării potențial generatoare de situatii de urgență mentionate in procesul verbal din data de 11.11.2020 al CLSU Ocna Mureș, la nivelul UAT orașul Ocna Mureș.

Art. 2. Se aprobă măsurile menționate în procesul verbal întocmit în cadrul ședinței extraordinare a CLSU Ocna Mureș din data de 11.11.2020

MĂSURI:

1. ”În perioada noiembrie 2020- 31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1) prin Ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărării Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național – suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”

2. Aplicarea prin similitudine a prevederilor art. 1 și activităților care presupun prezența fizică la locațiile afectate, a beneficiarilor și personalului, derulate în cadrul proiectului ”Școală după școală”

3. Aplicarea prin similitudine a prevederilor art. 1 și activităților care presupun prezența fizică la locațiile afectate, a beneficiarilor și personalului, derulate în cadrul proiectului ”Impact”

4. Se menține obligativitatea purtării măștii faciale de protecție în toate locurile publice – inclusiv cele deschise de pe teritoriul orașului Ocna Mureș (străzile publice, piețe, parcuri, etc.), astfel cum s-a hotărât cu ocazia desfășurării Ședinței CLSU din data de 14.10.2020 (pct. 5 din P.V.), precum și ulterior prin art. I, pct. 1 din Legea nr. 55/2020 – la articolul 13, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins: “obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.

5. Se dispune prelungirea pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.11.2020 a reducerii activității în piața agroalimentară prin suspendarea accesului în piață a producătorilor/comercianților cu excepția celor care au sediul/domiciliul pe raza următoarelor unități administrative-teritoriale: Ocna Mureș, Unirea, Mirăslău, Lunca Mureșului, Noșlac, Fărău și Hopârta (aprobată inițial prin art. 6 al P.V. al C.L.S.U. Ocna Mureș din 14.10.2020)

Măsura dispusă este justificată prin faptul că, pe de o parte, comercianții/producătorii din unitățile teritoriale antemenționate au capacitatea de a satisface necesarul de produse agroalimentare de strictă necesitate pentru cerințele locale ale orașului, atât cantitativ cât și din punct de vedere al diversității iar, pe de altă parte, ținând cont de faptul că, așa cum s-a arătat mai sus, atât în localitate cât și în localitățile limitrofe acesteia sunt persoane infectate cu noul coronavirus, în scopul de a se reduce, pe cât posibil, accesul în localitate al comercianților care circulă prin mai multe, zone

În aplicarea celor dispuse la punctul curent, personalul angajat în serviciul piața agroalimentară va permite accesul în piață, efectuarea actului de comerț doar pentru acei producători/comercianți care fac parte din categoria acceptată pe criteriul sediului/domiciliului și care, cumulativ, respectă toate condițiile impuse de autoritățile abilitate pentru asemenea tip de comerț, printre care: acoperirea produselor oferite spre comercializare cu folie; asigurarea distanței de cel puțin 2,5 metri între comercianți; purtarea, de către comercianți și prepușii acestora a echipamentului minim de protecție (mască, mănuși).

De asemenea, accesul în piață al cumpărătorilor se va face pe la intrarea principală (între clădirea fostei braserii și cea a băncii) iar ieșirea pe la punctul secundar de acces (cel din dreptul accesului la remiza PSI), cu limitarea accesului cumpărătorilor în momentele de aglomerație în serii, astfel încât să se asigure păstrarea distanței de minim un metru între cumpărători, atât la punctele de acces și ieșire cât și la tarabe; la accesul în piață se va urmări ca toți cumpărătorii să utilizeze dezinfectant pentru mâini, sens în care va fi pus la dispoziție de către primărie un recipient adecvat.

6. Se dispune prelungirea suspendării pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.11.2020 a desfășurării activităților comerciale – comerțul ambulant pe terenurile aparținând domeniului public sau privat al UAT Orașul Ocna Mureș – inclusiv activitatea comercială desfășurată în locația de pe strada Vasile Lupu, cunoscută ca ”piața de lemne”, astfel cum s-a aprobat prin art. 7 al Procesului-Verbal al CLSU Ocna Mureș din data de 14.10.2020, iar ulterior prin Art. I, pct. 9 din H.G. nr. 935/2020. La anexa nr. 3, după articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10, ind. 1, cu următorul cuprins: (1) În condițiile art. 5, alin. (3), lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7, alin. (1) din H.G. nr. 348/2004 – privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare ; ( 2) Prin excepție de la alin. (1) se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

7. Se dispune prelungirea suspendării pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.11.2020 a activității comercializării produselor industriale organizată săptămânal în ziua de vineri astfel cum s-a aprobat prin art. 8 al Procesului-Verbal al CLSU Ocna Mureș din data de 14.10.2020 ;

8. Toți operatorii de transport public de persoane care activează pe teritoriul/tranzitează teritoriul orașului Ocna Mureș, inclusiv cei care realizează serviciul de transport persoane în regim de taxi, microbuzele școlare, cursele regulate sau ocazionale, au obligația de a asigura dezifecția frecventă a habitaclului mijlocului de transport la finalizarea fiecărui traseu (de. ex. bare, suporți, uși, scaune, etc.)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax