Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Măsuri după controale la stații de carburanți, inclusiv GPL în Alba: 3 unități cu activitate suspendată, amenzi de 300.000 lei

Publicat

Măsuri după controale la stații de carburanți, inclusiv GPL, în Alba. Prefectura a transmis concluziile controalelor derulate în ultimele două luni, la peste 100 de unități din județ.

Potrivit sursei citate, controalele derulate în ultimele două luni la stațiile de carburanți din județul Alba au fost urmate de amenzi în valoare totală de 304.606 de lei.

Au fost date și 465 avertismente.

Pentru un operator economic a fost dispusă suspendarea temporară a activității. Acesta depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL. Măsura a fost luată de către Biroul Vamal de Interior Alba.

Unități verificate

Pentru alți doi operatori economici a fost dispusă închiderea activității până la remedierea unor deficiențe tehnice constatate. Măsurile au fost dispuse de către Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Sibiu.

În total, au fost verificate 109 de stații de alimentare cu combustibil și GPL, 14 instituții publice care utilizează carburanți/GPL, 22 operatori transport carburanți/GPL.

Verificările au fost efectuate în perioada 31 august – 31 octombrie 2023 de către echipe mixte constituite din reprezentanți a 10 instituții, sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Alba. Aceasta centralizat datele și a înaintat zilnic rapoarte către Ministerul Afacerilor Interne.

Măsuri după controale

Au fost constatate 943 deficiențe și disfuncționalități. Au fost aplicate 569 sancțiuni, din care 104 amenzi și 465 avertismente.

În urma deficiențelor și neregulilor constatate au fost dispuse 889 măsuri din care:

  • 279 măsuri de remediere
  • 607 alte măsuri
  • suspendarea activității unui operator economic
  • închiderea temporară a activității a 2 operatori economici.

Potrivit unor surse, măsurile de închidere temporară/suspendare a activității au fost aplicate pentru unități din zona Apuseni.

Cele 8 autorități de control competente:

  • Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Sibiu
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Alba
  • Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu Alba
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență ” Unirea” al Județului Alba
  • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba
  • Direcția Regională Antifraudă Fiscală 7 Sibiu
  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba
  • Biroul Vamal de Interior Alba
  • Agenția Teritorială Autoritatea Rutieră Română Alba
  • Agenția pentru Protecția Mediului Alba

Activitățile de control s-au desfășurat atât la sediul/punctele de lucru ale operatorilor economici cât și în trafic. Au fost verificate și autovehicule destinate transportului carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora inclusiv gaze petroliere lichefiate (GPL).

Pe timpul controalelor s-a urmărit verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind depozitarea, transportul, distribuirea utilizarea și comercializarea carburanților, lubrifianților și produselor derivate ale acestora inclusiv gaze petroliere lichefiate (GPL).

Nereguli constatate

Principalele deficiențe constatate pe timpul activităților de control au fost următoarele:

  • lipsa autorizații/ avize/ documente funcționare/ comercializare/ transport
  • manipularea/utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor, rezervoarelor/ recipientelor de depozitare sau transport
  • instalații/ rezervoare/ recipiente/ depozitare/ transport neomologate sau neconforme
  • autorizații/ avize/documente de funcționare/ comercializare/ transport/ expirate sau retrase/suspendate
  • neasigurarea condițiilor necesare pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă
  • exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice în condiții ce pot genera suprasarcină/supraîncălzire pe circuit și inițierea unui incendiu sau degajare de fum
  • dotarea insuficientă a obiectivelor cu mijloace de primă intervenție (stingătoare portabile și/sau transportabile) și sau exploatarea necorespunzătoare a acestora etc.

Prefectul de Alba: nu s-au înregistrat dosare penale

„Cu toate că la nivelul județului Alba nu au fost constatate deficiențe majore, nefiind constatate infracțiuni și nu s-au înregistrat dosare penale, vom continua să fim vigilenți, pentru a putea preveni orice incident cu consecințe majore.

Menționăm faptul că acțiuni de control la agenții economici de pe raza județului Alba, care depozitează, transportă, distribuie sau comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora s-au efectuat în permanență de către instituțiile statului conform competențelor pe care le au”, a precizat prefectul Nicolae Albu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax