Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Măsuri pentru derularea PNDL şi a programului „Anghel Saligny”, adoptate de Guvern. Care sunt schimbările

Publicat

Guvernul Ciolacu

Guvernul a aprobat joi instituirea unor măsuri în derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi a Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Măsuri instituite pentru PNDL

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pentru PNDL se instituie posibilitatea de depunere a unei noi solicitări de suplimentare, o singură dată, pentru finanţarea cheltuielilor strict necesare pentru finalizarea obiectivelor incluse în cele două etape ale programului.

„Solicitările se pot depune de către beneficiari cu cel puţin trei luni înainte de data expirării contractului de finanţare sau până la 31 decembrie 2023 de către beneficiarii care nu au depus nicio solicitare de transfer până la data intrării în vigoare a ordonanţei”, au transmis reprezentanții Guvernului.

De asemenea, beneficiarii PNDL care, până la data intrării în vigoare a acestui act normativ, nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanţare vor avea posibilitatea de a solicita încetarea contractelor de finanţare prin acordul părţilor, prin transmiterea unei adrese în acest sens către MDLPA.

„În situaţia în care, după data de 31 decembrie 2023, mai există beneficiari care nu au solicitat niciun transfer de sume de la bugetul de stat în baza contractelor de finanţare şi nu sunt în procedură de achiziţie publică pentru atribuirea contractului aferent realizării obiectivului de investiţii finanţat prin PNDL, contractele de finanţare în care aceştia sunt parte încetează de drept”, se explică în comunicat.

Măsuri instituite pentru programul „Anghel Saligny”

În cazul Programului „Anghel Saligny”, actul normativ prevede că „sumele rămase disponibile din alocarea totală a programului vor putea fi utilizate pentru suplimentarea sumelor din contractele de finanţare cu sumele rezultate ca urmare a aplicării clauzelor de ajustare a preţului contractelor de achiziţie publică sau sectoriale încheiate pentru realizarea obiectivelor de investiţii finanţate prin acest program”.

„Cererea de suplimentare se va putea depune în platforma electronică doar după transferul integral al sumelor alocate prin contractul de finanţare”, mai precizează Guvernul.

Potrivit ordonanţei aprobate, „în perioada de valabilitate a contractului de finanţare, după înregistrarea ultimei situaţii de lucrări, beneficiarii pot depune o nouă cerere de suplimentare cuprinzând suma ce reprezintă ajustarea preţurilor aferente contribuţiei din bugetul de stat prevăzute în contractele de finanţare, dacă aceasta depăşeşte estimarea efectuată prin prima cerere de suplimentare”.

„În situaţia în care nu există credite de angajament disponibile pentru acordarea suplimentării ce reprezintă ajustarea preţurilor aferente contribuţiei din bugetul de stat, cererile depuse se centralizează de către MDLPA şi vor fi avute în vedere atunci când vor exista credite de angajament disponibile din valoarea totală alocată a programului, în ordinea cronologică de depunere a acestora”, mai arată sursa citată.

Totodată, actul normativ prevede „crearea cadrului legal pentru ca beneficiarii care se află pe lista aprobată prin ordin cu obiective de investiţii din categoria drumuri şi/sau poduri să încheie contracte de finanţare chiar dacă, pe acelaşi amplasament, se realizează investiţii din categoria apă/canal prin POIM, cu menţiunea ca operatorul regional al serviciului de alimentare cu apă şi/sau canalizare să declare că soluţia tehnică nu implică intervenţii asupra drumului finanţat în cadrul PNI AS”, menţionează Guvernul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax