Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, aprobate de Parlament. Responsabilități la minister și autorități locale

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.6/2023 pentru modificarea Legii nr.212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare ca începând cu data de 1 august 2023, în vederea includerii în program:

  • beneficiarii transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru fiecare obiectiv de investiţii solicitarea de includere în program şi necesarul de sume de la bugetul de stat
  • nu mai există condiţia respectării termenului de 60 de zile.

Introducerea în listele-sinteză aferente subprogramelor se va face, de către MDLPA, pe măsură ce se constată corectitudinea solicitărilor, prin completarea listelor existente.

Ministerul Dezvoltării verifică administrativ şi centralizează solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare, în termen de 30 de zile de la înregistrare.

Pentru solicitările conforme întocmeşte listele-sinteză cu obiective propuse spre finanţare pe fiecare subprogram, liste ce se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

Solicitările neconforme rămân în baza de date a Ministerului Dezvoltării, obiectivele urmând a fi introduse în listele-sinteză pe măsura îndeplinirii de către beneficiari a tuturor cerinţelor legale pentru introducerea acestora în program.

În baza contractelor de finanţare se decontează şi cheltuielile pentru elaborarea expertizelor tehnice în vederea încadrării clădirilor într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie şi pentru elaborarea auditului energetic, efectuate anterior introducerii în program şi încheierii contractului de finanţare.

Sume asigurate din bugetele locale și responsabilități

Locuinţele de necesitate care satisfac exigenţele minimale prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi utilităţile pentru aceste locuinţe vor fi asigurate prin grija autorităţilor administraţiei publice locale.

Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în şi din locuinţele de necesitate şi, după caz, plata chiriei pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţii se vor asigura din bugetele locale.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura spaţiile necesare depozitării, în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care aparţin persoanelor evacuate.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauţiuni pentru cererile şi acţiunile adresate justiţiei în temeiul prevederilor prezentei legi.

La cererea primarilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, primarului general al municipiului Bucureşti, primarilor de sector, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Centrul Naţional de Informaţii Fiscale, precum şi orice alte instituţii, autorităţi, experţi tehnici atestaţi sau alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii, au obligaţia:

să acorde autorităţilor administraţiei publice locale sprijinul, precum şi informaţiile necesare îndeplinirii activităţilor prevăzute de prezenta lege, potrivit proiectului.

Interzise reclamele pe clădirile vizate

Este strict interzisă desfăşurarea activităţilor comerciale de orice natură, precum şi amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate.

MDLPA va stabili prin ordin de ministru criteriile alocării fondurilor pentru investiţii.

Deputatul UDMR Szabo Odon a evidenţiat că meritul acestui proiect aparţine Guvernului, respectiv fostului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila. „Un proiect blocat de ani de zile la Ministerul Dezvoltării a devenit funcţional”, a arătat deputatul, care a menţionat că au fost alocate fonduri prin PNRR care pot fi folosite şi în acest proiect.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax