Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale pentru CANICULĂ: CONTROALE la unităţile de cazare şi alimentaţie. Ordin pentru DSP şi spitale de la Ministerul Sănătății


Publicat

canicula

Ca urmare a informării meteorologice de caniculă, valabilă în perioada 12-14 august, Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri speciale în aceste cazuri. De asemenea, s-au dispus verificări ale condițiilor igienico-sanitare, de cazare și alimentație din unitățile cu profil alimentar. 

Ministerul Sănătății solicită serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere, se arată într-un comunicat al ministerului. Din primele date de la UPU Alba Iulia, până marţi, în jurul amiezei, nu a fost înregistrată vreo creştere a numărului de cazuri.

De asemenea, Ministerul Sănătății cere intensificarea acțiunilor de colaborare a direcțiilor de sănătate publică cu autoritățile administrației publice locale în stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistenței medicale de urgență și distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare-colaborare în vederea operativității acestei activități în perioadele de caniculă.

Potrivit reprezentanţilor Crucea Roşie Alba, până marţi după-amiaza, nu au fost montate corturi speciale care să vină în ajutorul persoanelor afectate de caniculă, însă această opțiune este luată în calcul pentru perioada următoare.

DSP-urile trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

Se vor verifica condițiile igienico—sanitare, de cazare și alimentație din unitățile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare)” susține Ministerul Sănătății, care adaugă că va fi vizat și controlul medical periodic al persoanelor angajate în aceste unități.

Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a precizat pentru Alba 24, că în perioada sezonului cald (august-septembrie), vor fi efectuate controale în toate unităţile cu blocuri alimentare, însă aceste acţiuni vor fi în primul rând informative, de susţinere a agentului economic pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.

Vor fi verificate activităţile din pensiuni, restaurante, terase, hoteluri, magazine alimentare, depozite alimentare.

În ceea ce privește populația, Ministerul Sănătății recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.

Conform comunicatului, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 — 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute.

Medicii sfătuiesc să se consume, în fiecare zi, cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Potrivit acestora, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată:  pălării de soare, haine sport lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

În cazul copiilor aflați în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar însoțitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheați, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră.

De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă agenților economici să își readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaților.

Aceștia au obligația de a asigura apa, câte 2-4 litri/ persoană/ schimb, și de a asigura echipamentul individual de protecție și dușuri.

sursă: agerpresȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Teste de pregătire pentru clasa a VIII-a, setul 8. Noi modele de subiecte la Română și Matematică

Publicat

examen

Elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție setul 8 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020. Se pot pregăti în continuare pentru probele care vor începe în 15 iunie.

Testele sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Ministerul recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 8:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Test 36 Română

Test 37 Română

Test 38 Română

Test 39 Română

Test 40 Română

MATEMATICĂ

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de peste 50.000 lei și 2 persoane în situație de muncă nedeclarată. Nereguli găsite de ITM Alba după controale la firme

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare totală de peste 50.000 lei și au găsit două persoane în situație de muncă nedeclarată, săptămâna trecută.

În perioada 25-29 mai, au fost controlați 46 de agenți economici, cu un număr total de 1.717 angajați. Au fost depistate 93 nereguli și două persoane cu „muncă nedeclarată”.

Inspectorii au aplicat 7 sancțiuni, din care cinci amenzi în valoare totală de 45.800 lei (40.000 lei pentru munca nedeclarată) și două avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

– neplata orelor suplimentare si neacordarea concediilor legale de odihna, anuale;

– neplata drepturilor salariale la termenul prevazut in contractul individual de munca;

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 59 unități, constatate 128 nereguli și date 27 de avertismente și 2 amenzi în cuantum de 8.000 lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO Accident pe autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. Tone de nisip împrăștiate pe șosea. Se circulă pe banda de urgență

Publicat

Un accident s-a produs marți dimineața pe Autostrada Sebeș-Sibiu, în zona Cunța. O autoutilitară care transporta nisip, s-a răsturnat , iar o mare parte din încărcătură s-a împrăștiat pe șosea. 

Două benzi de circulație pe direcția Sebeș-Sibiu, sunt blocate, potrivit paginii de Facebook Info Trafic Județul Sibiu.

Traficul se desfășoară cu dificultate pe banda de urgență.

Sursă foto: Info Trafic Jud. Sibiu Facebook

Video: facebook / Cipri

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

InfoTrafic: Restricții de circulație pe Autostrada A1 Sibiu-Sebeș, pentru reparații carosabil. Atenționări pentru șoferi

Publicat

asfalt

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi sunt restricții de circulație pe Autostrada A1 Sibiu – Deva (Sebeș).

Traficul este restricționat până la ora 18.00, între kilometrii 280+500 metri – 281+600 metri, în zona localității Apoldu de Jos, județul Sibiu, pe sensul Sibiu către Deva (Sebeș), pe prima bandă și pe cea de urgență, pentru efectuarea lucrărilor de reparații carosabil.

Șoferilor li se recomandă să ruleze cu atenție și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de rulare.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate