Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Materie și Icoană”, expoziție în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș

materie si icoana

Publicat

Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș va găzdui miercuri de la ora 11.00,  vernisajul expoziției documentare „Materie și Icoană”, care va fi la dispoziția publicului până în data de 15 mai 2024. Accesul vizitatorilor va fi gratuit.

Expoziția valorifică rezultatele unui proiect de cercetare care a adunat în jurul icoanelor transilvănene specialiști din diverse domenii (conservare-restaurare, știința patrimoniului, istorie, științele naturii și arheologie) cu scopul de a recupera  (reînvia) vechea tehnică de pictare a icoanelor pe lemn transilvănene din veacul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

În acest sens, prin metode moderne de investigare, au fost identificate materialele folosite de vechii maeștri iconari și proveniența acestora.

Tehnica a fost reconstituită pictând noi icoane cu pigmenți similari celor folosiți în vechime, unii preparați din materie primă de origine locală.

Vernisajul va fi urmat de ateliere practice de reconstituire a metodelor vechi de obținere a pigmenților și a cernelii ferogalice din minerale și vegetale identificate și prelevate de pe cuprinsul județului Alba.

În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, vernisajul și atelierele de lucru vor avea loc la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Expoziția „Materie și Icoană” este organizată de Consiliul Județean Alba,  prin Muzeul Național al Unirii Alba Iulia,  în colaborare cu Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud – Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin  Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax