Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, premiat pentru operaţii microchirurgicale


Publicat

Un medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, care profesează de trei ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, a fost premiat la Gala Zetta pentru activitatea chirurgicală, în special pentru intervenții microchirurgicale de replantări și transferuri libere de țesut, realizate într-un spital dintr-un oraș mic din România.

Claudiu Filip a reușit să realizeze la spitalul din Alba Iulia, alături de alți medici, intervenții chirurgicale de mare finețe, care se fac în foarte puține centre universitare din țară (precum reconstrucția sânului – folosind tehnica de reconstrucție prin lambou liber microchirurgical, utilizând țesut tegumentar, grăsime și vase de sânge de la nivelul abdomenului inferior –, replantări digitale multiple, reconstrucția unor defecte utilizând transferuri libere de țesut pe vase perforante), prin tehnici de vârf de microchirurgie puțin accesibile în sistemul de sănătate de stat, transmit reprezentanţii unităţii medicale.

Operațiile s-au realizat datorită personalului supraspecializat în tehnici de microchirurgie, cu ajutorul aparaturii speciale (microscop operator, instrumentar special de microchirurgie, aflate în dotarea SJU Alba Iulia).

Microchirurgia este o tehnică operatorie prin intermediul căreia se realizează intervenții microchirurgicale de mare finețe ce necesită personal supraspecializat, cursuri intense și o activitate microchirurgicală constantă și complexă, accesibilă puținor medici din ţară.

Medicul Claudiu Filip efectuează, la Spitalul Județean de Urgență, pe lângă intervenții chirurgicale de reconstrucție a sânului prin metode complexe microchirurgicale sau replantări de degete și transferuri libere de țesut, și operații de reconstrucție a regiunii  capului și regiunii cervicale (nas, urechi, pleoape, buze, față), operații de reconstrucție a membrelor (vase, nervi periferici, defecte de părți moi, degete), tratează afecțiunile cronice ale mâinii prin intervenții chirurgicale precum boala Dupuytren, sindrom de canal carpian, sindrom de canal ulnar, chirurgia mâinii reumatice, malformații.

De asemenea, medicul abordează și chirurgia tumorilor țesuturilor moi – tumori de piele, tumori ale nervilor periferici, tumori vasculare, tumori de țesut conjunctiv, tumori musculare (atât maligne cât și benigne).

Compartimentul Chirurgie Plastică din cadrul SJU Alba Iulia (căruia îi sunt alocate șapte paturi) aparține de secția Chirurgie Generală.

Claudiu Filip este absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În anul 2008 a început rezidențiatul în cadrul specialității de ”Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă”. Primii ani de rezidențiat i-a efectuat la Clinica Chirurgie I Cluj-Napoca, apoi la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Ultimii ani de rezidențiat i-a realizat în spitale din Franța: la Paris și Martinique. În cadrul acestor stagii a lucrat și a învățat de la personalități din domeniu, însușindu-și cele mai noi și mai performante tehnici de chirurgie plastică, estetică, chirurgia mâinii și microchirurgie reconstructivă.

A revenit în țară, profesând la spitale din Baia Mare și Cluj-Napoca, iar în urmă cu trei ani a ocupat prin concurs postul de medic specialist la Departamentul de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă al SJU Alba Iulia.

Claudiu Filip a promovat examenul de medic primar în urmă cu două luni și consideră că premiul reprezintă o încununare a eforturilor realizate în timpul etapei de medic specialist în care a luat în subordine un departament de chirurgie plastică pe care l-a organizat și l-a construit astfel încât, prin dotarea de care dispune, pentru care a luptat foarte mult, și nu în ultimul rând prin colaborarea cu medici în specialități chirurgicale adiacente, precum ginecologie (dr. Cristian Țibea), chirurgie vasculară (dr. Florina Pițu), chirurgie generală (dr. Flaviu Pițu, dr. Claudiu Rachieriu), reușește să realizeze intervenții chirurgicale complexe care se pot efectua în foarte puține centre universitare din țară sau străinătate.

Cu aparatura de acum câțiva ani se puteau face doar intervenții chirurgicale de bază în chirurgia plastică, mai precizează reprezentanţii spitalului.

Gala Zetta a fost organizată, săptămâna trecută, de Asociația Zetta, înființată de dr. Dragoș Zamfirescu, fost președinte al Societății Române de Chirurgie Plastică, iar aceasta și-a propus să promoveze profesionalismul și performanța în acest domeniu: ”Asociația Zetta își propune să promoveze profesionalismul și performanţa în Chirurgia Plastică.

Într-o lume în care valoarea intrinsecă, munca sau calitățile profesionale și morale nu sunt corect apreciate, în care posturile și promovările sunt distribuite în majoritatea cazurilor după criterii care nu au la bază merite reale, în care pilele, banii, tupeul, impostura, lipsa de caracter sunt criterii de apreciere, Asociația Zetta îndrăznește să creadă într-o altfel de cale – de fapt cea normală și adevărată.

Fără a fi constrânși de limitările unui sistem care funcționează defectuos, având o poziție detașată și independentă, credem că avem obiectivitatea de a aprecia corect valoarea. Fiind o entitate privată, avem și mijloace de a ne pune imediat în practică ideile, fără a rămâne doar la stadiul de declarații.

În acest sens, începând din acest an Asociația Zetta va încerca prin metode directe să încurajeze și să stimuleze pe cei mai merituoși si promițători tineri chirurgi plasticieni din România, dar și să onoreze pe chirurgii plasticieni de referință ai țării”, a spus dr. Dragoș Zamfirescu.

În cadrul Galei Zetta au fost premiați mai mulți chirurgi plasticieni, pe categorii, precum ”Rezidentul anului 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate operatorie în 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate științifică în 2018”, ”Rezidentul cu cea mai bună activitate științifică în 2018”, ”Premiul pentru debut”, Premiul pentru ”Activitate științifică medici sub 40 de ani”, Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Estetică, medici peste 40 de ani”, Premiul pentru ”Activitate științifică în Chirurgia Reconstructivă, medici peste 40 de ani”, Premiul ”Mentorul anului 2018” sau ”Premiul pentru întreaga carieră”.

Premiul pentru ”Debut medic specialist” a fost acordat medicului Claudiu Filip (Alba Iulia) şi medicului Mihaela Albu (Bistrița-Năsăud).

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Hora

    marți, 25.09.2018 at 16:20

    E bine dar noi ne lăudăm cu tehnologie de acum 40 de ani. Vorbim de microscop operator că ceva wow și Americanii operează de vreo 60 de ani cu el pe când noi operam cu degetele și omoram 50% din oamenii cu operații complexe. Nu mai îndobitociți populația că suntem primitivi că dotari. Oameni f capabili cu dotări primitive.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei, potrivit surselor Digi24. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate