Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medic: „Într-o zi faci anestezia și în alta operația?” Propuneri pentru decontarea serviciilor medicale, într-un document al CNAS

Publicat

O propunere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate generează nemulțumire în interiorul sistemului medical și, dacă va fi aplicată, va genera situații revoltătoare.

Spre exemplu, spune propunerea, va fi decontat un singur serviciu medical pe zi pentru fiecare CNP. 

De asemenea, a fost reglemenetată durata de 20 de minute pentru anumite tipuri de consultații cum ar fi cele de reumatologie, precum și cele acordate de medicii cu specialitatea geriatrie și gerontologie;

Citește și Noi categorii de români care vor plăti asigurări de sănătate din 2023. Sunt vizați inclusiv preoții, șomerii și pensionarii

Cu toate că autoritățile spun că este o greșeală de interpretare, documentul este clar.

Asta înseamnă că în ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană, potrivit Digi24.

Dacă s-ar aplica respectiva prevedere s-ar ajunge la situații nefirești, precum cea în care, dacă un pacient are nevoie de un consult oftalmologic și medicul decide să îl vadă la mai multe aparate pentru un diagnostic corect, pacientul ar trebui să vină mai multe zile la cabinet pentru un diagnostic final.

Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi.

Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023.

Într-o zi faci anestezia, într-o altă zi operația

Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS și poate fi consultat AICI.

”De exemplu, dacă ai de făcut un serviciu la chirurgie, ce faci? Într-o zi faci serviciul de anestezie și a doua zi faci serviciul de incizie, de operație?

Casa e cea care își bate joc prin aceste formulări și de pacienți, și de medici” spune Dr. Cosmin Alexandrescu, citat de Digi24.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că prevederea respectivă se referă la faptul că un pacient nu poate beneficia de  mai multe ori într-o zi de același serviciu medical.

De exemplu de două ecografii. Din textul scris în draftul contractului nu reiese însă acest lucru. Cei de la CNAS au spus că vor verifica și că vor reveni cu precizări.

Reacția Ministerului Sănătății: serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților

Serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților, precizează Ministerul Sănătății, după ce au apărut informații că s-ar reduce numărul de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Referitor la informațiile apărute în presă privind noul contract cadru elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ce ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, facem următoarea precizare: Ministerul Sănătății rămâne consecvent în sensul că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienților.
Această poziție a Ministerului Sănătății va fi susținută ferm în discuțiile cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după publicarea pe site-ul acestei instituții a proiectului noului contract cadru elaborat de specialiștii CNAS”, transmite Ministerul Sănătății.

Astfel, finanțarea cât mai bună a activității de medicină de familie și a asistenței medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenție și de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical.

Foto: Arhivă – Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    marți, 06.12.2022 at 15:39

    Nu mai plătiți taxe și impozite și mumu la guvern dați 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax