Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii ar putea da consultaţii în regim privat, în spitalele publice, în afara programului. Condiţiile prevăzute de un proiect de lege

Publicat

medici spital

medici Medicii specialişti şi primari vor putea da servicii în regim privat pacienţilor, la spitalele publice, în afara programului normal sau de gardă şi pe baza unui contract semnat inclusiv de managerul unităţii medicale. Serviciile vor fi facturate şi pot fi decontate de pacienţi prin poliţe de asigurare. Veniturile astfel obţinute pot fi folosite ca bonus pentru personalul medical. Prevederile sunt trecute într-un proiect de lege.

„În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepția cazurilor în care — la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului — alți medici din sistemul public său privat sunt solicitați să îndeplinească actul medical, în condițiile legii”, se prevede în proiect.

La cererea pacientului, medicii specialişti sau primari vor putea presta servicii sau acte medicale în regim privat, în spitalele publice, însă doar în afara serviciului de gardă şi în limita specialităților medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat și acreditat.

Astfel de servicii vor fi facturate și vor include suma următoarelor cheltuieli: remunerația personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii și echipamentelor, cazarea, consultații, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitățile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea și neutralizarea deșeurilor, documentarea fizică și informatică, întocmirea și arhivarea documentelor etc.

De asemenea, serviciile amintite se realizează numai prin încheierea prealabilă a unui contract semnat personal de pacient sau reprezentantul său legal, medicul/medicii solicitați de aceștia (răspunzători juridic de serviciul/actul medical angajat) și respectiv, de managerul spitalului în cauză.

Pacientul/reprezentantul său legal va semna, de asemenea, consimțământul informat pentru toate analizele, investigațiile, manevrele și intervențiile medico-chirurgicale necesare îndeplinirii serviciului/actului medical contractat”, mai prevede sursa citată.

„Serviciile și actele medicale efectuate la cererea pacientului în spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei polițe de asigurare complementară/suplimentară încheiată de pacient cu un asigurator, în condițiile legii, sau direct de către pacient. Contribuabilii pot dispune ca procentul din impozitul anual pe venit, prevăzut în condițiile legii, să fie direcționat și către spitalele publice, care pot utiliza aceste sume inclusiv pentru creșterea veniturilor personalului medical”, se arată în inițiativa legislativă.

Proiectul mai prevede că, din veniturile obținute de spitalul public în condițiile prezentei legi, managerul poate bonifica performanța profesională a personalului de specialitate medico-sanitar angajat al spitalului, prin acordarea de recompense financiare, care se cumulează cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidențiat contabil și supus global regimului juridic general de impunere prevăzut de reglementările legale în vigoare.

O altă prevedere se referă la faptul că medicii și personalul medical din spitalele publice pot desfășura activitate profesională în străinătate, cu acordul șefului de secție și al managerului spitalului, pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile lucrătoare pe an, cu păstrarea — în spitalul public unde este angajat — a locului de muncă, sub condiția ca activitatea desfășurată să fie corespunzătoare nivelului de pregătire și specialității.

În acest caz, însă, angajatul este obligat că, în fiecare an, la sfârșitul perioadei de activitate în străinătate, să prezinte un raport de activitate și propuneri de îmbunătățire a activității secției și spitalului.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax