Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicii ar putea ieși la pensie mai devreme, la cerere, dar nu vor mai putea lucra în spitale publice după pensionare. PROIECT

Publicat

analize permis medic

Personalul medico-sanitar ar putea ieşi la pensie la cerere, fără penalităţi, corespunzător încadrării în locurile de muncă în condiţii speciale, identificate şi mai apoi nominalizate de către Ministerul Sănătăţii prin Hotărâre de Guvern, prevede o propunere legislativă privind sistemul unitar de pensii publice, care a trecut tacit de Senat miercuri, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, personalul medico-sanitar pensionat în aceste condiţii nu va putea fi încadrat în unităţile sanitare publice, ci numai în unităţile sanitare private.

Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

„Pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţii, personalul medico-sanitar este supus la un înalt grad de uzură fizică şi psihică raportat la diversele locuri de muncă, respectiv specialităţi medicale şi chirurgicale. La acestea se adaugă desfăşurarea activităţii suplimentare obligatorii în sistemul de sănătate, pentru asigurarea continuităţii actului medical, prin gărzi, în cadrul spitalelor publice. (…) odată cu înaintarea în vârstă, o serie de abilități absolut necesare în desfășurarea actului medical se erodează (de exemplu tremuratul mâinilor, aprecierea corectă a distanțelor, ridicarea sau transportul unor materiale grele la intervenții, etc.)”, se arată în expunerea de motive.

În prezent, comparativ cu alte categorii profesionale, medicii desfăşoară, conform prevederilor legale, 41 de ani de activitate şi 47 de ani vechime în muncă (contributivitate).

sursa: senat.ro, hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax