Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B și C. Vezi noile prevederi

Publicat

medic

CNAS a publicat proiectul normele metodoloice de aplicare a contractului-cadru, printre prevederii fiind ca medicii de familie să poată recomanda servicii noi, precum analize care pot depista infecţiile cu viruşii hepatitelor B şi C. Contratul-cadru trebuie aprobat până pe 1 aprilie.

„Medicii de familie vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi (în prezent pot fi recomandate numai pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate). (…) Medicii vor putea face spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic şi bolii cronice respiratorii obstructive, măsurare continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate sau completare şi eliberare a fişei medicale sintetice necesară copiilor cu dizabilităţi pentru încadrarea şi reevaluarea în grad de handicap”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Diagnoza precoce a tumorilor mamare

De asemenea, nou contract-cadru reglemetează şi activitatea ambulatoriilor, unde se poate depista diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esenţiale, toate fiind servicii medicale de spitalizare de zi cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spitaliceşti.

„Tot în ambulatoriu, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de medicii cu competenţă/atestat în specialitate (4 consultaţii/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de două pe lună), în cadrul cărora se pot recomanda: îngrijiri paliative la domiciliu, analize şi investigaţii medicale, medicamente şi servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice etc.)”, mai reiese din comunicatul instituţiei.

Sursa: Medifax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax