Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii din România ar putea beneficia de locuințe de serviciu gratis sau de indemnizație de chirie. Proiect la Senat

Publicat

reteta retete medici medic

reteta retete medici medic Parlamentarii propun ca medicii din țara noastră să beneficieze de locuință de serviciu, complet mobilată sau de indemnizație de chirie, dacă nu se poate asigura o locuință. În acest sens a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă, motivată prin cifrele date de autorități privind exodul medicilor în străinătate. Astfel, Colegiul Medicilor susține că, în fiecare an, 3.000 de noi doctori încep profesia, dar alți 3.500 pleacă din România, se pensionează sau încetează din viață.

Potrivit inițiatorului, senatorul independent Mihai Alfred – Laurențiu, deoarece începând cu finele anului 2014, medicii care lucrează în sistemul public de sănătate au fost asimilați funcționarilor publici, atunci statul trebuie să-și respecte mai multe obligații.

„Se consideră a fi normal și echitabil ca obligațiile care vin odată cu statutul de funcționar public să fie însoțite și de anumite beneficii de care se bucură funcționarii publici cu statut special – polițiști, magistrați, militari, etc.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Locuința de serviciu va fi asigurată de autoritatea publică centrală sau locală în subordinea căreia se află spitalul la care lucrează medicul respectiv.

Potrivit propunerii legislative, medicul care nu a deținut sau nu deține, în mod individual sau în comun, împreună cu soția/soțul sau copiii aflați în întreținere o locuință proprietate personală, în localitatea în care își are sediul spitalul public în care își desfășoară activitatea, are dreptul la acordarea unei locuințe de serviciu, complet dotată cu mobilier.

Dreptul la locuință de seviciu este pierdut doar dacă medicul nu mai lucrează cu normă întreagă în sistemul pubic de sănătate. În situația în care nu se pot asigura locuințe de serviciu, autoritățile vor acorda indemnizații:

– până la 80% din salariul mediu net pe economie pentru municipiile reședință de județ;

– până la 70% din salariul mediu net pe economie la nivel de municipiu;

– până la 60% din salariul mediu net pe economie pentru alte localități.

Beneficiul este valabil și în cazul pensionării, dar și al decesului medicului, pentru urmașii săi.

De asemenea, propunerii legislative, medicul are dreptul la locuință de serviciu inclusiv în cazul pensionării. De același drept beneficiază soțul ori soția medicului pe toată durata vieții.

Propunerea legislativă  a fost pusă în dezbatere publică luni, 3 octombrie, la Senat.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax