Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii primesc de la 1 octombrie mai mulți bani pentru gărzi. Precizări de la ministrul Sănătăţii

Publicat

medic-de-familie De la 1 octombrie, creşte plata gărzilor, în urma aprobării unei ordonanțe de urgență, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. În cazul medicilor rezidenţi creşterile vor fi de la 42 la sută, până la peste 90 la sută. Astfel, un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va primi 800 de lei pentru o gardă pe timpul săptămânii şi 1.200 de lei pentru o gardă în weekend.

Potrivit ministrului, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinică, cu un spor de 50%, care este minimum pentru timpul săptămânii, va avea acum o plată netă de 257 de lei, în timpul săptămânii. De asemenea, la o gardă pe timpul weekendului, dacă e luat în calcul un spor de 100%, suma e de 547 de lei. La un nivelul minim al sporului, suma e de 411 lei. „Deci un rezident va câștiga minim pentru o gardă 257 de lei în timpul săptămânii, respectiv 411 lei în timpul weekendului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei în timpul weekendului”, a precizat Voiculescu.

Un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, cu un spor de 100%, poate câștiga pentru o gardă în weekend 1.200 de lei, iar pentru o gardă în timpul săptămânii cu un spor de 75%, poate ajunge la 800 de lei, a mai spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu a mai anunțat că pentru personalul care se îngrijește de arși va exista un spor suplimentar. Acesta va fi de 100%. Astfel, pentru eliminarea unor inechități existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul care lucrează în secții și compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie hematologie oncologică, și arși similar cu cele ale altor categorii de personal.

Guvernul a aprobat, miercuri, o nouă ordonanță de urgență care urmărește clarificarea unor aspecte apărute în aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Este vorba despre Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele masuri fiscal-bugetare, și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale.

Adoptarea în regim de urgență a documentului este motivată practic de necesitatea eliminării, începând cu august 2016, a disfuncționalităților de încadrare a personalului angajat în Sănătate, Educație și în instituții și autorități publice.

Ordonanța de miercuri a avut ca scop primar continuarea procesului de corecție a inechităților din sistemul de salarizare bugetar, venind în continuarea Ordonanței 20, cu clarificări ale legislației mai vechi care a introdus multe distorsiuni.

Printre altele, ordonanța reglementează plata tarifului orar pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare în unitățile sanitare publice.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax