Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Medicii şi asistenţii din Alba se pregătesc de greve, în noiembrie. Angajaţii din sănătate protestează în 26 septembrie la minister

Publicat

YouTube video

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la DSP Alba, că s-a constituit şi la nivel judeţean Coaliţia profesioniştilor de sănătate, împreună cu cinci organizaţii din judeţ. Potrivit acestuia, angajaţii sistemului de sănătate publică din Alba vor picheta în data de 26 septembrie la Bucureşti, sediul Ministerului de Sănătate, iar în noiembrie se iau în calcul şi organizare de greve.

Preşedintele Sanitas se va întâlni cu prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, pentru înmânarea unor revendicări comune cu organizaţiile Coaliţiei profesioniştilor de sănătate din judeţ, precum: minim 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare profesioniştilor către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

În ceea ce priveşte organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, Marius Sepi a declarat că a purtat discuţii cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: „ Nu suntem sub nicio formă de acord cu transformarea spitalurilor în ONG-uri, SRL-uri sau SA-uri, pentru că din experienţa externalizărilor şi privatrizărilor din sistemul sanitar nu avem niciun exempu de bună practică” .

„Ne dorim nişte spitale publice în care banii colectaţi prin sistemul de asigurări de sănătate să rămână în cadrul sistemului”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sanitas.

Din judeţul Alba, în cadrul organizaţiilor membre ale Coaliţiei profesioniştilor de sănătate fac parte Sindicatul Judeţean Sanitas, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biochimiştilot, Bilologilor şi Chimiştilor.

Din 18 septembrie şi până în 27 septembrie, angajaţii sistemului sanitar vor picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi al Finanţelor, cu reprezentanţi, în fiecare zi, din minim 6 judeţe.

Judeţul Alba va participa la acest pichet în 26 septembrie la Ministerul Sănătăţii. Este o primă etapă în care vrem să atragem atenţia decidenţilor din sănătate şi la nivelul Guvernului că sănătatea este prioritate, că nu mai putem funcţiona în condiţiile actuale”. Angajaţii sistemului de sănătate au salariile îngheţate de trei ani de zile, iar pe lângă asta li s-au tăiat tichetele de masă şi sporurile. Sepi spune că sunt cazuri de „persoane care în loc să fie patru asistente pe tură, sunt două şi colegi care lucrează câte şase sâmbete şi duminici şi le sunt plătite doar trei sau patru”.

În luna octombrie va avea loc un miting de amploare la Bucureşti, la care vor participa aproximativ 15.000 de salariaţi din sănătate, dar şi alte sectoare ale sistemului şi-au manifestat interesul să participe la acest protest, a spus preşedintele Sanitas. Protestul va fi organizat în faţa Guvernului, apoi va continua cu un marş spre Ministerul Finanţelor, iar participanţii se vor opri în faţa Parlamentului.

Dacă în perioada septembrie – octombrie, când vor fi organizate protestele, nu se va rezolva nimic, iar dacă proiectul pilot privind schimbarea statului spital nu va fi retras sau nu fi adaptat solicitărilor sau restul revendicărilor nu vor fi luate în considerare, Marius Sepi a anunţat că în luna noiembrie „ se ia în calcul organizare de greve în sistemul sanitar, plecând de la grevă de avertisment, japoneză”.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Au început proteste medicilor şi asistenţilor la Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar din Alba vor manifesta în capitală în 26 septembrie | Alba24

  2. Pingback: Protestele medicilor şi asistenţilor la Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar din Alba vor manifesta în capitală în 26 septembrie | Alba24

  3. Pingback: MÂINE: 20 de medici şi asistenţi medicali din Alba protestează la Bucureşti. Vineri este ultima zi de pichetare | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax