Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii și profesorii din spitale, în activitate și după 65 de ani. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

medicMedicii și profesorii din domeniul medical ar putea să își poată desfășura activitatea și după 65 de ani, până la 70, potrivit unei inițiative legislative depuse în dezbatere publică în Parlament, de mai mulți senatori și deputați.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost înregistrat miercuri, 10 mai, la Senat.

Potrivit legislației actuale, medicii și profesorii universitari pot continua activitatea didactică după vârsta de 65 de ani doar la cerere, ceea ce lasă loc de interpretări, deoarece unele solicitări sunt aprobate, altele nu.

„Prin interpretarea diferențiată a acestor prevederi, în unele unități sanitare clinice, managerii și consiliul de administrație nu au aprobat, iar în alte unități sanitare au aprobat prelungirea activității peste 65 de ani și, respectiv, trecerea în rețeaua sanitară publică pentru cadrele didactice care au împlinit vârsta de 65 de ani, până la 70 de ani”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, inițiatorii susțin că propunerea este necesară pentru păstrarea în funcții de conducere a medicilor cu o vastă exeriență profesională și academică, dar și pentru alinierea la legislația în vigoare care permite această derogare și pentru șefii de secție.

Potrivit documentului, „în unitățile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenți ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale și care nu optează pentru încheierea activității prin pensionare, își continuă activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani în condițiile în care comunică decizia în scris conducerii spitalului cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani. Peste vârsta de 70 de ani, persoanele susmenționate pot fi menținuți în activitate conform dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale. De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române”.

Propunerea legislativă va trebui să treacă mai întâi de votul senatorilor și apoi de cel al deputaților, pentru a schimba legea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax