Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicul Ciuhodaru, după moartea Stelei Popescu: Cum se recunoaște AVC-ul? Metoda FAST care poate salva vieți

Publicat

În contextul decesului actriței Stela Popescu, medicul Tudor Ciuhodaru a făcut public un ghid de recunoaștere a accidentului vascular cerebral. Cuihodaru a declarat că tulburările motorii şi de vorbire ar putea fi un semn al unul accident vascular. Precizările vin după ce, în urma necropsiei, s-a stabilit că actriţa a decedat în urma unui atac cerebral. Ghidul este foarte util și ar trebui cunoscut de cât mai multă lume. 

Accidentul vascular cerebral. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.
1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

”Toți ar trebui să știm aceste lucruri. Trebuie învăţate în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege …

Rețineți:
1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).
2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament) și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.
5. 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.
7. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.”

„Când o persoană are tulburări de vorbire, tulburări motorii, trebuie să ne gândim la această suspiciune diagnosticată, din păcate. Accidentul vascular cerebral are simptome, semne pe care dacă ştii să le recunoşti, le recunoşti şi poţi interveni. Problema este legată de faptul că oamenii nu sunt educaţi în noţiuni de prim ajutor. Dacă în şcoli ar fi predată educaţia pentru sănătate, poate toţi am şti să recunoaştem un AVC. Poate acelaşi lucru s-ar fi putut întâmpla şi în cazul doamnei Stela Popescu. Atunci când o persoană cum era dumneanei, vioaie, activă, plină de viaţă, are brusc nişte probleme vizibile, nişte tulburări, este clar că trebuie să îţi pui nişte semne de întrebare”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Foto: facebook

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax