Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Octavian Jurma, semnal de alarmă: Nici o țară nu a lăsat pandemia să evolueze liber cum facem noi

Publicat

Medicul Octavian Jurma a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea tot mai mare a numărului de cazuri de COVID-19 și măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile acum, pentru a nu ajunge într-o situație și mai gravă, având în vedere că spitalele sunt pline și nu mai există locuri la ATI.

„Sunt imperative niște măsuri de limitare a circulației virusului, care sunt total ignorate.

(…) Până când ținem școlile deschise? Nu este mai simplu să începem să închidem lucrurile care alimentează pandemia, ținând incidența sub 3 la mie? Ăsta este prețul!

Am vrut să ținem lucrurile relaxate și deschise cu orice preț. Ăsta e prețul! Prețul este închiderea școlilor, dacă nu le închidem, prețul va fi internarea unui număr tot mai mare de minori în spitale. Ne permitem asta? Ne permitem infectările? Ăsta e singurul lucru pe care ni-l permitem în această pandemie?

Întreb și eu, că altceva nu văd, decât că nu ne permitem nimic altceva decât să lăsăm numărul de infectări și să se umple spitalele. Dacă ăsta e singurul lucru pe care ni-l putem permite în continuare, evident, înseamnă că noi, ca națiune, ne permitem inclusiv această decizie: că vom lăsa valul să evolueze liber, fără nicio măsură de restricție!„, a declarat Octavian Jurma, citat de DC News.

„Niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi!”

Întrebat ce am putea face ca să prevenim scenariile cele mai sumbre despre care s-a tot vorbit în ultima vreme, anume 20.000 de cazuri pe zi în luna octombrie, medicul a completat:

„La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă!

Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu știm cât de sus se poate duce pandemia, pentru că niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice preț.

Am auzit asta în repetate rânduri din gura unor politicieni care cred că nu înțeleg despre ce vorbesc și nu înțeleg care e prețul pe care-l vom plăti atunci când ei spun că vor ține relaxată și deschisă țara cu orice preț.

Din păcate, la noi, „cu orice preț” înseamnă că nici nu ne vaccinăm, nici nu vrem să testăm, nu vrem să facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulația pandemiei. Lucru pe care toate țările din UE, aproape toate le-au făcut! România e un caz singular!”

Ce înseamnă incidența de 6 la mie. Ce ne așteaptă dacă nu impunem restricții cât mai repede

„O incidență de 6 la mie înseamnă că 1 din fiecare 166 de persoane cu care te întâlnești a fost infectat în ultimele 14 zile. Însă, având în vedere să sunt cel puțin 5 persoane pentru fiecare confirmat, care nu sunt confirmate, asta înseamnă că 1 din 33 de persoane cu care te întâlnești a fost infectată în ultimele 14 zile.

Discutăm de un risc epidemiologic uriaș! Suntem într-o fază foarte, foarte accelerată. Și astăzi vom avea 10.000 de cazuri, acest lucru va pune o presiune uriașă asupra spitalelor și va face ca o mulțime de servicii medicale să nu mai fie disponibile. Trebuie să facem ceva!

Săptămâna viitoare vom vedea 15.000 de cazuri, indiferent de ce facem acum, ia dacă nu luăm măsuri, în două săptămâni o să depășim și 20.000 de cazuri. Este foarte posibil să ajungem la un platou la jumătatea lunii octombrie, dar asta înseamnă că vom mai avea încă un rând de dublare. Deci asta înseamnă 20.000 de cazuri cu ușurință dacă nu face ceva.

Spre finalul lunii octombrie lucrurile vor arăta foarte grav, pentru că, în general, numărul de internări mediu în spitale este cam dublul numărului de cazuri din săptămâna precedentă. Deci ne vom îndrepta către 20.000 de cazuri de internări în spitale, mult mai gravă este situația din ATI, pentru că acolo se dă bătălia între viață și moarte și deja vedem o plafonare a capacității de internare. Nu mai sunt paturi.

Scăderea de la ATI se va regăsi în creșterea numărului de decese! Am ajuns la peste 200 de decese ieri și vom vedea sistematic și vom începe să depășim 300 – 400 de decese pe zi în fiecare săptămână”, a completat medicul.

„În urmă cu doar 14 zile aproape toate județele erau în scenariul verde. Acum toate sunt în scenariul galben și în următoarele 7 zile majoritatea vor trece în scenariul roșu. În următoarele 14 zile aproape toate vor depăși 6 la mie.

În această săptămână vom depăși toate recordurile negative ale valurilor 2 și 3.

Ce urmează? Ce vom face? Simplu, urmează să repetăm tragedia din Lombardia în România. Dacă italienii repetă acum siguranță din valul 1 în România, noi urmează să repetăm dezastrul din valul 1 în Italia”, a transmis medicul Octavian Jurma pe contul său de Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax