Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Răzvan Curcă: ”există multe categorii de bolnavi care pot beneficia de îngrijiri paliative”


Publicat

Pacienții oncologici, cei cu demnețe sau cu sechele după accident vascular, cu stadii finale de boală pulmonară cronică sau cu insuficiență cardiacă ar putea beneficia de îngrijiri paliative, a anunțat medicul oncolog Răzvan Curcă de la Spitatul Județean Alba, membru al grupului constituit pe acest subiect pe lângă Ministerul Sănătății.

Declarațiile au fost făcute la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative desfășurată la Alba Iulia în aceste zile. Răzvan Curcă a spus și cum se poate face acest lucru. „Există echipe de îngrijire la domiciliu, care ar fi baza sistemului, cel mai ușor accesibile de către pacient. Apoi, la nivel teoretic ar trebui să fie ambulatoriul de îngrijiri paliative, care încă nu este finanțat de Casa de Asigurări și sperăm ca de la anul să fie finanțat, și apoi există secțiile, unitățile cu paturi de îngrijiri paliative în care pacienții pot fi spitalizați” a spus acesta. În plus, se pot oferi servicii atât în unități aparținând sistemului public, cât și sub egida unor ONG-uri, care pot asigura, la fel, servicii de tip unitate cu paturi.

Medicul albaiulian a mai spus că totul trebuie gândit ca un sistem unitar, care să permită continuitatea îngrijirilor, pentru că pacienții cu îngrijiri paliative au multiple nevoi și necesită o asistență în echipă. ”Deci, ai nevoie de o echipă de îngrijiri paliative care să includă cel puțin un medic, un asistent, un asistent social, psiholog, un consilier de îngrijire spirituală”, a adăugat Răzvan Curcă.

Peste 200 de participanți sunt prezenți la cea de-a XVIII-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative desfășurată la Alba Iulia. Organizatorii conferinței sunt Hospice Casa Speranței și ANIP, iar parteneri Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba. La eveniment este prezentă și președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative (ANIP), Mălina Dumitrescu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Scandalul cazurilor COVID nealocate pe județe. Bucureștiul a raportat cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei

Publicat

2559 de cazuri noi de COVID au fost raportate luni în București din 5.655 la nivel național, potrivit informațiilor oficiale transmise de autorități. Comparativ, cu o zi în urmă, în București au fost raportate 653 de cazuri, iar sâmbătă, în ziua congresului PNL, 808.

Acesta este cel mai mare număr de infectări zilnice raportat în Capitală de la începutul pandemiei. 

Au existat acuzații cu privire la faptul că o parte dintre cazuri nu au fost alocate în buletinele transmise zilnic de autorități.

Chiar sâmbătă, în ziua congresului PNL desfășurat la București, 7444 de cazuri de COVID erau nealocate pe județe sau pe municipiul București, generând suspiciuni cu privire la amânarea declarării lor din motive politice și eventual alocarea lor ulterioară.

Acuzațiile lui Vlad Voiculescu

Fostul ministru USR-PLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a acuzat că peste 4.000 de teste pozitive au dispărut din raportările COVID în cele trei zile dinaintea congresului PNL din Capitală, astfel că rata de infectare raportată ar fi fost mai mică.

De asemenea, școlile ar urma să treacă în online săptămâna viitoare „aproape 100%”, afirmă Vlad Voiculescu.

Șefa DSP București admite că, într-adevăr, nu au fost făcute alocări pe fiecare sector din lipsă de personal la DSP, însă aceste cazuri figurează totuşi în aplicaţia CoronaForms.

Replica DSP București

Direcția de Sănătate Publică București (DSP) a transmis luni, în replică, că modul de calcul al incidenței cazurilor de coronavirus în funcție de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate respectă același altgoritm încă din luna martie a acestui an.

„Atunci – la sfârșitul lui martie, 2021, s-a convenit de către conducerea Ministerului Sănătății ca rata de incidență să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu județ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător.

Ca urmare, toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația în vigoare aplicată pe parcursul întregului an”, se precizează în comunicatul DSP.

În informare se precizări că DSP dorește să „înlăture orice suspiciune cu privire la un calcul eronat, aplicat în mod intenționat, cu privire la rata incidenței” de covid.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO-VIDEO: Intervenție inedită a pompierilor din Aiud: Au salvat o pisică blocată într-un copac

Publicat

O pisică a rămas blocată într-un copac din centrul municipiului Aiud, luni, în jurul orei 13:40. 

La fața locului, pentru salvarea pisicii au intervenit pompierii cu o autospecială. La ajungerea forțelor de intervenție, pisica era blocată într-un brad. După câteva minute de intervenție, pisica a fost coborâtă din copac.

Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autoscară mecanică.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pisica salvată a fost dusă la Detașamentul de pompieri Aiud și „adoptată” de către salvatori.

sursa foto, video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amendă dată de jandarmii din Alba, la protestele anti restricții din Alba Iulia, ANULATĂ de judecători. Motivul

Publicat

La sfârșitul lunii martie, mai mulți cetățeni din Alba Iulia s-au organizat și au început să protesteze pe străzile din oraș, împotriva restricțiilor de atunci impuse de Guvern, în contextul pandemiei provocate de COVID. 

Timp de câteva zile, au existat proteste în fața Prefecturii, dar cele de amploare s-au desfășurat pe străzile orașului. Jandarmii au fost prezenți, iar după proteste au comunicat că i-au amendat pe o parte dintre cei care au protestat și nu au purtat măști de protecție. 

La scurt timp, mai multe persoane dintre cele amendate au început să conteste în instanță amenzile primite pentru nepurtarea măștilor.

Un proces de genul s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar cel amendat a avut câștig de cauză dintr-un motiv foarte simplu:

amenzile au fost scrise de jandarmi, din birou, doar pe baza probelor video. 

Procesul s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, o decizie a fost dată în data de 20 septembrie iar motivarea a fost făcută public.

Ce s-a întâmplat, potrivit motivării instanței

Potrivit documentului citat, bărbatul a fost sancționat cu 2000 de lei, ( 2 amenzi de câte 1000 de lei) pentru că în data de 30 martie, în jurul orei 00.15  <<”a fost surprins nepurtând masca de protecție obligatorie, totodată nu a avut un motiv întemeiat pentru a fi prezent la această oră la locul indicat mai sus, fapt constatat direct de către agentul constatator”.

Procesul verbal a fost întocmit la sediul unității de jandarmi, iar la fața locului ar fi fost efectuate filmări operative, precizează agentul constatator la rubrica „Alte mențiuni” din procesul verbal.

Petentul nu a avut posibilitatea de a formula obiecțiuni, iar actul de sancționare a fost încheiat în lipsa unui martor asistent>>, se arată în documentul citat.

În apărarea sa, bărbatul ”arată că fapta reținută în sarcina sa nu există. Astfel, sancțiunea aplicată este nefundamentată din perspectiva art. 5 alin. 2 lit. d care nu prevăd purtarea măștii în spații deschise, viața fiind imposibilă fără respirație, limitarea respirației fiind o atingere adusă dreptului la viață al persoanei.

Susmenționatele dispoziții legale, în accepțiunea petentului, nu ar defini noțiunea de „mască”, iar sintagma „de protecție” este, de asemenea, ambiguă și lasă la aprecierea agentului constatator aprecierea respectivelor noțiuni și aplicarea sancțiunii.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Ziua a treia de PROTESTE la Alba Iulia împotriva restricțiilor impuse de Guvern. ”Ne-am săturat de NETFLIX!”

În lipsa unei definiții legale, agentul constatator nu a dovedit ce anume purta sau nu purta petentul, masca putând fi și de culoarea pielii și să fie invizibilă pentru agentul constatator”, se mai arată în motivarea instanței.

Ce a decis instanța

Judecătorii au considerat că nu se poate stabili cu certitudine din raportul procesului verbal dacă bărbatul în cauză a fost prezent la protest, nu avea declarația pe propria răspundere la el, sau dacă purta sau nu mască.

”Din cuprinsul procesului verbal și a raportului întocmit de agentul constatator nu reiese cu claritate dacă, într-adevăr, prezența petentului, a fost constatată personal de către agentul constatator și nici dacă în același mod s-a stabilit că petentul nu avea declarație pe proprie răspundere din care să reiese existența unui motiv întemeiat pentru prezența sa în locul și la momentul menționate în procesul verbal.

Modul în care s-a consemnat în procesul verbal săvârșirea faptei și raportul agentului constatator pot duce și la o altă concluzie că s-au făcut constatările doar pe baza firmelor operative realizate cu acea ocazie, menționate în procesul verbal, după care s-a procedat la încheierea actului de constatare și sancționare.

O astfel de posibilitate este susținută și de lipsa unui martor asistent la încheierea actului de sancționare și de lipsa obiecțiunilor petentului. În caz contrar, petentul probabil ar fi formulat obiecțiuni și în cazul unui refuz agentul constatator ar fi putut să identifice un martor asistent în prezența căruia se încheie procesul verbal, mai ales că menționează în raport că ar fi vorba despre un protest la care participau mai multe persoane.

Săvârșirea faptelor contravenționale reținute în sarcina petentului nu este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil, ambiguitatea rezultată din înscrisurile întocmite de agentul constatator, lipsa martorului asistent și poziția petentului care nu recunoaște săvârșirea faptelor duc la concluzia că este posibil ca petentul să nu fi săvârșit faptele reținute în sarcina sa, caz în care sancțiunile aplicate nu mai sunt justificate”, au motivat judecătorii din Alba Iulia.

Drept urmare au admis cererea bărbatului și au sancțiunea din data de 30 martie 2021. Soluția Judecătoriei Alba Iulia din data de 20 septembrie 2021 poate fi contestată în termen de 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 5.655 cazuri COVID în România, în 24 de ore. 109 decese noi, 1.218 pacienți la ATI. Situația din 27 septembrie

Publicat

Au fost înregistrate 5.655 cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise luni, 27 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 6.333 cazuri în 24 de ore.

Au fost confirmate 109 decese noi (față de 111 în 24 de ore, cu o zi în urmă), iar 1.218 pacienți sunt internați la ATI (1.220, anterior).

Citește și ALBA: 61 de cazuri COVID și două decese, confirmate în ultimele 24 de ore. Localitățile din care provin persoanele infectate

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 27 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.199.761 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 947 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.098.795 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.655 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 126 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 36.450 depersoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 26.09.2021 (10:00) – 27.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 109 decese (64 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș și Municipiul București.

Dintre cele 109 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 17 la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 la categoria de vârstă peste 80 ani.

106 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

Pacientul decedat din categoria 20-29 de ani este o tânără de 28 de ani, din județul Mamarumeș; prezenta comorbidități și era nevaccinată.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.032. Dintre acestea, 1.218 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 290 sunt minori, 272 fiind internați în secții și 18 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.532.692 de teste RT-PCR și 3.111.943 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.107 teste RT-PCR (4.888 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.219 la cerere) și 19.640 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 50.421 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.543 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.687 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 227 depersoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.754 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 26septembrie, 1.437 desancțiuni contravenționale, în valoare de 493.850 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID

Județ / populație / cazuri noi / incidența COVID:

Ilfov – 50119 – 274 – 5,93

Timiș – 61462 – 356 – 5,32

Mun. București – 202356 – 2559 – 4,95

Cluj – 63184 – 265 – 3,99

Bistrița – Năsăud – 14184 – 58 – 3,67

Dolj – 30648 – 258 – 3,59

Satu Mare – 15761 – 56 – 3,50

Maramureș – 23457 – 96 – 3,43

Teleorman – 15704 – 58 – 3,23

Constanța – 47344 – 233 – 3,04

Olt – 16617 – 63 – 3,04

Giurgiu – 12426 – 100 – 2,94

Arad – 25994 – 111 – 2,92

Sălaj – 12030 – 50 – 2,78

Mehedinți – 9565 – 94 – 2,73

Suceava – 28163 – 151 – 2,71

Călărași – 11551 – 54 – 2,67

Botoșani – 16147 – 122 – 2,64

Prahova – 39042 – 188 – 2,64

Iași – 47054 – 204 – 2,52

Vaslui – 18134 – 111 – 2,45

Caraș – Severin – 12835 – 51 – 2,40

Ialomița – 11909 – 85 – 2,28

Alba – 22652 – 58 – 2,27 (61 de cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Sibiu – 28284 – 39 – 2,25

Brașov – 46120 – 72 – 2,22

Hunedoara – 24567 – 52 – 2,18

Galați – 30129 – 177 – 2,17

Bacău – 29022 – 143 – 2,08

Bihor – 31233 – 104 – 1,85

Neamț – 21016 – 60 – 1,84

Vâlcea – 17578 – 31 – 1,81

Argeș – 29232 – 114 – 1,69

Vrancea – 11803 – 16 – 1,65

Gorj – 10161 – 65 – 1,61

Brăila – 14194 – 49 – 1,58

Dâmbovița – 24001 – 87 – 1,50

Buzău – 13734 – 69 – 1,47

Mureș – 25394 – 60 – 1,42

Tulcea – 9007 – 18 – 1,36

Covasna – 8932 – 12 – 1,13

Harghita – 8847 – 13 – 1,05

Cazuri noi nealocate pe județe: -1196 (numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus; conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate).

Cazuri din străinătate: 15 (cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări).

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate