Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicul şef al Centrului Medical Judeţean Alba, Mircea Loiş, achitat de acuzaţiile de corupţie. Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Medicul şef al Centrului Medical Judeţean Alba, comisarul șef de poliție Radu Mircea Loiş, a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia, de acuzaţiile de corupţie. La instanţa de fond, a fost judecat pentru fals în declaraţii şi operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția acestuia. Decizia instanţei de apel este definitivă.

Procurorii DNA l-au acuzat pe medic de săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia, însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale şi fals în declaraţii.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2008 – octombrie 2012, Loiş Radu Mircea, medic şef al CMJ Alba şi ofiţer de poliţie, cu încălcarea prevederilor Statutului poliţistului, a administrat activitatea comercială desfăşurată de SC Medimage Loiş SRL Alba Iulia, farmacia sa şi a soţiei sale. ”Inculpatul a semnat documentele referitoare la activitatea comercială a farmaciei (contracte facturi, plăţi în numerar prin conturi bancare) în relaţiile contractuale cu furnizorii şi clienţii, inclusiv Casa de Asigurări de Sănătate Alba şi Casa Asigurărilor de Sănătatea Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.

Pentru a ascunde faptul că efectuează acte de comerţ şi că firma la care este asociat are relaţii contractuale cu cele două instituţii, inculpatul Loiş Radu Mircea a omis să consemneze în declaraţiile de avere şi de interese întocmite în anii 2008 – 2012 faptul că este asociat într-o societate comercială, că a împrumutat această firmă cu diferite sume de bani, că a încasat sume de bani cu titlu de restituire împrumut şi că are încheiate contracte cu instituţiile publice menţionate mai sus”, se preciza în comunicatu de presă al DNA făcut public la momentul trimiterii medicului în judecată.

În 17 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a dat următoarea hotărâre:

„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpatul Loiş Radu Mircea împotriva sentinţei penale nr. 522/03 decembrie 2013 pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în dosar nr. 1348/176/2013. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi procedând la o nouă judecată: I. În baza art. 334 C.pr.penală anterior (art.386 C.pr.penală în vigoare) schimbă încadrarea juridică a faptei din infracţiunea prev. de art. 17 lit.c din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 292 cod penal anterior şi art. 28 din Legea nr. 176/2010 cu aplicarea art. 33 lit.a cod penal anterior în infracţiunea prev. de 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior, prin reţinerea dispoziţiilor art. 5 cod penal. II. În baza art. 396 alin.1, 5 C.pr.penală cu raportare la dispoziţiile art. 19 din Legea nr. 255/2013 dispune achitarea inculpatului Loiş Radu Mircea de sub acuzaţiile săvârşirii infracţiunilor prev. de: – art. 12 lit.a teza I din Legea nr. 78/2000; – art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 292 cod penal anterior cu aplicarea art . 41 alin.2 cod penal anterior şi art. 5 cod penal. III. În baza art . 275 pct. 1 lit.a C.pr.penală obligă pe inculpat să plătească statului suma de 5500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare la instanţa de fond. IV. În baza art. 275 alin.3 C.pr.penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia”.

Trimis în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie, la începutul anului 2013, Loiş a fost achitat de Judecătoria Alba Iulia, în decembrie anul trecut. Instanţa a dispus doar o amendă administrativă, în valoare de 1.000 de lei. Decizia judecătorească a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, în februarie, trimiterea în judecată a medicului șef de la Centrul Medical Județean (CMJ) Alba, Radu Mircea Loiş. Acesta este ofițer de poliție cu gradul de comisar șef. Infracţiunile oficiale pentru care a fost trimis în judecată sunt: efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția, însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informații obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale și fals în declarații.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 – octombrie 2012, inculpatul Loiș Radu Mircea, medic șef al CMJ Alba și ofițer de poliție, cu încălcarea prevederilor Statutului polițistului, a administrat activitatea comercială desfășurată de SC Medimage Loiş SRL Alba Iulia, farmacia sa și a soției sale. Astfel, inculpatul a semnat documentele referitoare la activitatea comercială a farmaciei (contracte facturi, plăți în numerar prin conturi bancare) în relațiile contractuale cu furnizorii și clienții, inclusiv Casa de Asigurări de Sănătate Alba și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.

Pentru a ascunde faptul că efectuează acte de comerț și că firma la care este asociat are relații contractuale cu cele două instituţii, inculpatul Loiș Radu Mircea a omis să consemneze în declarațiile de avere și de interese întocmite în anii 2008 – 2012 faptul că este asociat într-o societate comercială, că a împrumutat această firmă cu diferite sume de bani, că a încasat sume de bani cu titlu de restituire împrumut și că are încheiate contracte cu instituțiile publice menționate mai sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax