Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Membrii adulți ai unei familii primitoare de ajutor social, obligați la muncă în folosul comunității 5 zile pe lună. Proiect la Senat

Publicat

senat Parlamentarii propun ca membrii adulți ai unei familii primitoare de ajutor social să fie obligați să muncească 5 zile pe lună în folosul comunității, la solicitarea primarului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 21 iunie.

Inițiatorii citează datele Eurostat, potrivit cărora rata totală a șomajului în România a avut o tendință crescătoare, de la 5,6% în 2008 la 5,9% în 2016.

„Prezenta propunere legislativă responsabilizează persoanele asistate prin implicarea în activități în folosul comunității și oferă primarilor resurse umane pentru desfășurarea acestor activități. Inițiativa introduce un amendament major conform căruia pentru sumele acordate ca ajutor social fiecare dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, câte 5 zile de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă  a muncii”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit legislației în vigoare, această obligație revine doar unei singure persoane din familia beneficiară.

Proiectul precizează însă și câteva excepții de la măsura propusă:

– Fac excepție familiile pentru care ajutorul social rezultat din calcul este de până la 50 de lei/lună; pentru acestea, zilele de muncă se stabilesc trimestrial și se efectuează în prima lună de plată.

-Face excepție de la îndeplinirea obligațiilor persoana aptă de muncă și care se află în una dintre următoarele situații:

  • a) asigură creșterea și îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstă de până la 2 ani și până la 3 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, dovedit prin certificat eliberat de Comisia pentru protecția copilului
  • b) participă la un program de pregătire profesională
  • c) este încadrată în muncă

Primarii sunt obligați să întocmească un plan de acțiuni sau lucrări de interes local pentru repartizarea zilelor de muncă, iar acesta se aprobă anual.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax