Connect with us
Publicitate

Uncategorized

UPDATE: Curtea de Apel motivează eliberarea celor 13 interlopi din clanul Lenis

Publicat

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia şi-au motivat decizia prin care i-au pus în libertate pe temuţii membri ai clanului Lenis. Aceştia au invocat dispoziţiile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi au ajuns la concluzia că menţinerea în arest a celor 13 interlopi lezează dreptul acestora la libertăţile individuale. Conform motivării prezentate de instanţă, judecătorii au apreciat că în prezent nu mai există motive temeinice pentru privarea acestora de la libertate şi, în consecinţă, instanţa a dispus înlocuirea aceste măsuri cu cea de a nu părăsi ţara şi respectarea anumitor obligaţii. “În mod repetat, jurisprudenţa CEDO a statuat că menţinerea în detenţie preventivă a unui inculpat nu se poate justifica decât dacă există indicii temeinice ale unui autentic interes general care, în ciuda prezumţiei de nevinovăţie, prevalează asupra regulii respectării libertăţii individuale”, a spus purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Magistraţii au considerat că, dacă iniţial motivele expuse au fost îndeajuns pentru a menţine detenţia provizorie a inculpaţilor, cu trecerea timpului acestea au devenit insuficiente şi nu mai justifică starea de arest preventiv. „În lipsa oricăror alte probe administrate în cauză, menţinerea stării de detenţie preventivă într-o asemenea situaţie depăşeşte caracterul rezonabil, aşa cum este acesta definit de jurisprudenţa naţională şi europeană, a completat Cosmin Muntean. Inculpaţii au stat în arest preventiv timp de 1 an şi 4 luni. Dosarul de fond se judecă în continuare la Tribunalul Alba, iar următorul termen de judecată este programat mâine (joi, 14 octombrie).

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât, săptămâna trecută, punerea în libertate a membrilor clanului Lenis, o temută grupare infracţională de crimă organizată, anihilată anul trecut. Instanţa judecătorească a admis recursurile celor 13 inculpaţi şi a dispus înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea de a nu părăsi ţara. Interlopii au fost reţinuţi anul trecut sub acuzaţiile de şantaj, tentativă de omor şi constituire de grup infracţional organizat. În ciuda acuzaţiilor grave aduse de către anchetatori, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au hotărât eliberarea acestora. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea de îndată în libertate a celor 13 inculpaţi dacă nu sunt arestaţi în alte cauze şi a atras atenţia că, în cazul încălcării cu rea-credinţă a măsurii sau obligaţiilor de mai sus, se va lua faţă de inculpaţi măsura arestării preventive. „Decizia este definitivă, iar considerentele care au stat la baza acestei hotărâri vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Clanul Lenis a fost catalogat drept una dintre cele mai temute grupări infracţionale din Sibiu, consideraţi fiind autorii unor scandaluri în cluburi şi baruri. Interlopii au la activ peste 100 de infracţiuni şi riscă pedepse între cinci şi douăzeci de ani. Până în prezent, pe numele acestora au fost înregistrate 25 de plângeri, un număr ce se presupune a fi mult mai mic faţă numărul persoanelor ameninţate şi şantajate de aceştia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax