Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Membrii PSD Alba contestă proiectul CJ Alba de schimbare a stemei. Moţii sunt nemulţumiţi că Avram Iancu este „confiscat” şi înlocuit cu o coroană

Publicat

Subiectul stemei judeţului Alba a fost dezbătut şi de membrii PSD Alba, vineri, în conferinţă de presă. Deputatul Ioan Dîrzu şi consilierul Dorin Sandea nu sunt de acord cu înlocuirea simbolului reprezentat de Avram Iancu cu cel al simbolul coroanei. Săptămâna viitoare, împreună cu ceilalţi membri PSD Alba, vor contesta decizia Consiliului Judeţean Alba, privind proiectul de revizuire a stemei judeţului Alba.

Deputatul PSD Ioan Dîrzu consideră că tăcerea este cel mai bun aliat pentru ca lucrurile să aibă un final fericit. Acesta susţine că şi social-democraţii din Alba au dreptul să îşi expună părerea privind schimbarea stemei judeţului şi consideră că banii publici folosiţi „sunt banii noştri, ai părinţilor şi bunicilor”. Politicianul a mai declarat că „sigiliul lui Avram Iancu este mai reprezentativ decât coroana” şi că membri ai Asociaţiei Veteranilor din Alba au venit în audienţă, ca să spună că nu sunt de acord cu schimbarea stemei. „Nici moţii nu sunt mulţumiţi cu noua stemă”, susţine deputatul PSD Alba, care a precizat că au venit să îl întrebe cine vrea să îl „confişte” pe Avram Iancu.

Consilierul local Dorin Sandea a precizat că în cadrul şedinţei de consiliu în care s-a votat noua stemă s-a împotrivit schimbărilor propuse în proiect. Proiectul privind revizuirea stemei judeţului Alba, prezentat consilierilor în şedinţă este considerat de Sandea drept o „descriere în culori”. A menţionat că pe noua stemă se păstrează culoarea roşie, galbenul este înlocuit de auriu, iar pe fontd apar „multe cruciuliţe”, iar albastrul este înlocuit cu negru. „Când toată lumea se luptă ca Alba să fie regiune administrativă, nu este momentul potrivit de schimbare a stemei”, a adăugat consilierul.
S
tema are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur cu hermina neagră se află o coroană de oțel, iar în câmpul celălalt, pe fond roșu, se află un legionar roman din argint, stând în picioare, privit din faţă.

O nouă lege din 2003 privind metodologia de elaborare și revizuire a stemelor introduce obligativitatea unităților-administrativ teritoriale de a revizui aceste steme. Mai mult, aceeași lege, interzice folosirea culorilor tricolorului și a altor însemne precum denumiri sau ani pe steme. Autoritățile din Alba se conformează noilor prevederi legislative, alăturându-se celor alte 60 de unități administrativ-teritoriale din județ, din 78, care și-au revizuit deja stemele.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax