Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Mențiune specială pentru un elev de la Colegiul Național ,,Titu Maiorescu” din Aiud, la Olimpiada internațională de Latină

Publicat

Un elev de la Colegiul Național ,,Titu Maiorescu” din Aiud a obținut mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Limba și literatura latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia.

Gabriel-Mark Anca, elev în clasa a XII-a a participat în lotul României la competiția desfășurată în perioada 5-8 mai 2022 la Arpino (Italia). Este localitatea de origine a marelui om politic, orator, filosof și scriitor roman Cicero.

Probă de cinci ore de traducere din latină

Proba de la etapa internațională a durat cinci ore și a constat în traducerea din limba latină a unui fragment extras din opera lui Cicero și în elaborarea unei analize ideatice și stilistice a textului.

Calificarea la această etapă a fost precedată de alte probe. În 5 februarie 2022 s-a organizat Concursul Național de selecție Arpino, fiind aleși 6 elevi care să facă parte din lotul național. În 26 februarie 2022 a avut loc prima etapă internațională online – eliminatorie, precedată de 3 zile de cursuri de formare online, reunite sub denumirea ”Approaching Cicero: speeches, philosophy, poetry”.

Gabriel-Mark Anca a fost pregătit și însoțit de profesoara Anemona Sînziana Szilaghi (Colegiul Național ”Titu Maiorescu, Aiud). Din echipa României a mai făcut parte eleva Ioana-Roxana Popa de la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” din Iași, însoțită de profesoara sa coordonatoare, Elena Agheorghiesei.

Certamen Ciceronianum Arpinas, competiție europeană ce promovează cultura clasică

Anul acesta, a 41-a ediție a competiției a reunit, sub semnul prieteniei și al concordiei internaționale, elevi din țări precum Franța, Germania, Italia, România, Bulgaria, Spania, Ungaria, Luxemburg, însoțiți de profesorii lor coordonatori. Pentru câteva zile, orașul Arpino a fost capital europeană a culturii clasice, în programul ediției regăsindu-se dezbateri, mese rotunde, excursii și tururi ghidate.

Certamen Ciceronianum Arpinas este o veche și prestigioasă competiție europeană care promovează cultura clasică, la care pot lua parte anual elevii din ultimii doi ani de liceu. În România, participanții sunt selectați în urma unei probe organizate de Ministerul Educației, tezele fiind evaluate de o comisie formată din profesori de la Universitatea din București, secția Filologie Clasică, precum și de la Societatea Română de Studii Clasice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax