Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Mesaje false în numele ANAF. Ce mailuri sau SMS-uri nu trebuie deschise. Atenționări pentru contribuabili

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează privind mesaje false transmise în numele ANAF. Atacatorii folosesc perioada termenelor limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale, pentru a tentative de phishing sau de răspândire de malware.

”Atenție la e-mail-urile sau sms-urile primite în perioada următoare, care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)!

Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili să fim mai puțin vigilenti online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale.

În anii precedenți, am observat tentative de phishing sau de răspândire de malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate. În respectivele mesaje, atacatorii încearcau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale.

Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori.

  • Evitați accesarea de link-uri/atașamente din surse necunoscute sau dubioase! Scanați-le cu o soluție de securitate
  • Verificați MEREU sursa reală a mesajului
  • Evitați furnizarea de date sensibile, mai ales dacă vă sunt cerute explicit online
  • Atenție la corectitudinea textului din mesaj
  • Dacă ați căzut în capcană, recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.
  • Antrenați-vă pentru a vă feri de capcanele din online pe https://sigurantaonline.ro”, este mesajul DNSC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax