Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul Arhiepiscopului  Irineu, pentru începutul Postului Mare: Timp de primenire spirituală


Publicat

IPS Irineu Arhiepiscop de Alba Iulia

Reprezentanții Arhiepiscopiei de Alba Iulia au transmis duminică mesajul Arhiepiscopului  Irineu, pentru începutul Postului Mare:

”Timpul Postului Mare este un dar oferit nouă de către Biserică. Fie că trăim în lume sau într-o mănăstire, perioada de rugăciune, post şi pocăinţă este folositoare tuturor celor care doresc să intre în Sfânta şi Strălucita Sărbătoare a Paştilor.

În acest sezon liturgic, creştinul care posteşte îmbracă deja pe Hristos, pentru a participa încă şi mai deplin la pătimirile Sale şi a ieşi împreună cu El din mormânt, biruitor asupra răului şi a morţii.

În timp ce începem călătoria postului, noi suntem făcuţi conştienţi, prin Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei Cretanul şi prin ciclul slujbelor religioase, că păcatul şi moartea ne-au îndepărtat de Dumnezeu şi pe unul faţă de altul.

Citește și: POSTUL PAȘTELUI 2021: Începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

De asemenea, în timpul acestor zile de introspecţie, ni se dă vestea bună că, prin biruinţa Crucii, iertarea şi bucuria sunt daruri oferite lumii de către „Domnul slavei răstignit” (cf. I Cor. 2, 8).

Temeiul însuşi al Postului Mare este postul lui Hristos în pustie, în timpul celor 40 de zile care au urmat Botezului. Acceptând să fie ispitit şi să lupte cu diavolul în umanitatea Sa, Iisus a dat creştinilor modelul luptei lor împotriva puterilor răului şi le-a oferit drept arme postul şi rugăciunea (cf. Mc. 9, 29).

Cu ajutorul acestor arme putem birui cele trei păcate de căpetenie: lăcomia, desfrânarea şi mândria prin care diavolul desfigurează fiinţa creştinului.

Postul Mare este socotit de către Sfântul Grigorie de Nazianz şi de către autorii Triodului drept pregătire în vederea morţii împreună cu Hristos şi a învierii noastre sufleteşti prin săvârşirea binelui.

Deşi este o perioadă de asceză, de nevoinţă şi de abstinenţă, acest Post este un „rai duhovnicesc”, în care ne desfătăm de alese delicii dumnezeieşti şi ne învrednicim de primenire duhovnicească.

Biserica ne cheamă să înţelegem Postul Mare ca o reîntoarcere la lupta ascetică obişnuită, o luptă care ne eliberează de moartea şi stricăciunea creaţiei căzute.

Deci, noi care ne-am îmbrăcat în Hristos prin Sfântul Botez (cf. Gal. 3, 27), devenind ostaşi ai lui Hristos, trebuie să folosim cu înţelepciune aceste zile pentru a ne reîntoarce la războiul spiritual.

Numai angajaţi în această bătălie vom fi capabili să priveghem, în timp ce aşteptăm a doua şi slăvita venire a Domnului.

Conştienţi de nobleţea creştină, noi trebuie să ne purificăm de zgura patimilor, pentru a recâştiga frumuseţea baptismală, pierdută prin păcat.

Omul care posteşte rupe cercul infernal al dialecticii poftei şi plăcerii, al foamei şi săturării, îndreptându-şi dorinţa spre contemplarea realităţilor cereşti. Aceasta îl ajută să umble „întru înnoirea vieţii” (cf. Rom. 6, 4), trăind ca „fiu al învierii” (cf. Lc. 20, 36).

Postul cu folos duhovnicesc şi plăcut lui Dumnezeu este cel în timpul căruia postim nu numai cu gura, ci şi cu toate simţurile, stăpânindu-ne ochii, urechile, limba, mersul, râsul etc.

Asceza Postului Mare are drept scop de a-i învăţa pe credincioşi să postească de lume şi să se elibereze de toate grijile pământeşti. Numai un post integral realizează curăţirea inimii noastre şi o pregăteşte pentru vizita Mirelui ceresc la sfârşitul Postului Mare”.

† IRINEU, Arhiepiscop al Alba IulieiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Val de pensionări în Ministerul de Interne: Mii de polițiști preferă să plece, pentru a nu pierde bani. Vârsta limită, 47 de ani

Publicat

Mii de angajați din Ministerul de Interne au ieșit la pensie în ultimele luni. Valul de noi pensionări din MAI este cauzat de teamă că Parlamentul va modifica pensiile militare.

Datele oficiale ale Ministerului de Interne arată că în primele luni ale anului 2021, deficitul de personal a ajuns la 20 la sută.

În 2020, aproape 8.000 de angajați s-au pensionat, un număr dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019.

Tendința se menține și anul acesta. În primele trei lui aproape 2.000 de angajați au plecat tot prin pensionare.

Legea permite unui polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie dacă îndeplinește condițiile de vechime în profesie.

În urmă cu patru ani, ministrul de Interne de atunci a gândit o strategie pentru a aduce cât mai mulți oameni noi în sistem: școală pe repede înainte.

Sunt acum polițiști în teren care au făcut doar trei luni de școală. Este cazul a mii de agenți încadrați direct, în perioada în care ministerul avea si mai mari probleme cu personalul.

Din 2017 încoace, școlile de agenți durează maximum 10 luni: 31 de săptămâni de teorie și doar 11 de practică. Școala pe repede înainte se vede însă în modul de intervenție.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, după criza din Coaliția de guvernare

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, miercuri, pentru prima dată după criza politică din interiorul Coaliției de guvernare. 

Ieșirea președintelui a avut loc imediat după depunerea jurământului de către noul ministru al Sănătății,  Ioana Mihăilă

Principalele declarații ale președintelui:

”Coaliția de guvernare a trecut prin aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță cu mai multe forțe politice se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm episodul altceva decât este: gestionarea unei provocări, iar dincolo de unele declarații mai puțin inspirate a fost un răspuns bun.

Am încredere că liderii coaliției vor rămâne la fel de uniți. Dialogul a fost cheia de a ieși din impas într-un mod echilibrat.

Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții cât mai multor români. Este o perioadă grea pentru toată lumea, nu doar pentru medicii din prima linie, ci și pentru oamenii care continuă să respecte restricțiile, sunt zeci de mii de firme care au probleme, sistemul de Educație trebuie să se adapteze.

Ministerul Sănătății are un rol fundamental: aștept de la doamna ministru multă responsabilitate și implicare și este foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care este situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri avut în vedere.

Ca să putem reuși este absolut esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la structurile de decizie.

Nu este momentul disputelor și orgoliilor politice în nici o parte (…) Există dispute pe viziuni și dezbateri efervescente despre cum trebuie abordate lucruri. Acest lucru nu este doar firesc, ci și de dorit pentru că doar prin confruntări de idei pot fi găsite soluțiile cele mai bune

Le cer guvernanților mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare

Le cer să aibă prioritate agenda cetățeanului. Doar astfel se pot așeza la masă indiferent de opiniile diferite, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor

Oamenii vor politicieni care se implică, care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau vina pe alții și se victimizează.

Actuala majoritate este cea mai bună opțiune pentru România și avem obligația să găsim împreună modalitățile pentru a livra reformele promise. Acestea nu trebuie abandonate, indiferent cine deține un portofoliu sau altul”.

La rândul ei, Ioana Mihăilă, a făcut o serie de declarații, pe care le pueți urmări mai jos:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Rabinul de Alba Iulia” a murit la New York. Străbunicul său a condus comunitatea din oraș și a construit Sinagoga

Publicat

Rabinul Yechezkel Roth, sau cum era cunoscut în Statele Unite ale Americii, Rabinul din Karlsburg, sau Rabinul din Alba Iulia, a decedat la mijlocul lunii martie, la vârsta de 86 de ani, în urma unui atac de cord. 

Povestea prin care rabinul Yechezekel Roth a primit numele de Rabin de Karlsburg are la bază un eveniment emoționant, legat de rabinul șef al Ardealului și implicit al orașului Alba Iulia, Ezekiel Paneth, care era străbunicul acestuia.

Mai exact, tatăl lui Roth, Rabbi Yitzchak Eizik, în momentul în care soția sa însărcinată s-a îmbolnăvit, a decis să meargă la mormântul străbunicului său, rabinul șef Ezekiel Paneth, care își doarme somul de veci în capela cimitirului evreiesc din Alba Iulia care a decedat pe 27 aprilie 1845.

Ajunși la Alba Iulia cei doi s-au rugat și tatăl a promis că dacă nevasta sa se va face bine, copilul va fi numit după strbunicul său, Ezekiel.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni

În același ani, în 1935 la Buziaș, s-a născut Roth, și a fost botezat, Roth Yechezekel. Potrivit amimagazine.org, încă de mic tânărul Roth a dezvoltat o capacitate mărită de a asimila informații.

Automat, când încă era doar un copil, Roth Yechezekel a prins și perioada neagră a Holocaustului. Familia acestuia a fost salvată din simplul fapt că nu au fugit în Ungaria, deși în acele vremuri țara vecină părea o destinație sigură pentru evrei.

Însă mare parte dintre evreii care au fugit din România în Ungaria, după ce țara a fost invadată de Germania nazistă, au fost transportați în lagare de concentrare.

După război, în 1953, Roth a plecat alături de familie în Ierusalim. Perioada în care a trăit în Ierusalim a fost și una de bază pentru Roth, în care acesta a devenit un cunoscut al comunității evreiești.

A dus numele Karlsburg la New York

În 1972 s-a mutat la Brooklyn, New York, unde a servit ca dayan (judecător religios Evreu) în mai multe comunități și a fost o autoritate halachică recunoscută la nivel internațional, răspunzând la cele mai dificile întrebări și instruind rabinii mai tineri.

Mai mult de atât, la New York, a înființat congregația Karlsburg. De asemenea, a clădit  și o sinagogă orașul Meiron din Ierusalim.

Ultimii ani de viață și i-a petrecut între congregația din New York, și sinagoga din Meiron.

În 2020, Rabinul Yechezkel Roth, trebuia să ajungă la sinagoga din Alba Iulia, însă din cauza pandemiei de COVID, acest lucru nu a mai fost posibil, au declarat pentru alba24.ro reprezentații sinagogii.

Yechezkel Roth are 14 copii, 11 băieți și trei fete.

La funeraliile din data de 8 martie 2021,zeci de mii de membri ai comunității au umplut străzile din Boro Park, pentru al conduce pe acesta către un avion care l-a transportat la Ierusalim.

Trupul neînsfuflețit al rabinului de Karlsburg a fost transportat pentru înmormântare în Meiron, în Țara Sfântă, unde a avut loc un alt mare cortegiu.

Cine a fost străbunicul rabinului Roth

Rabinul Yeheskel Paneth este care cel care a ridicat în Alba Iulia prima sinangogă de zid din Transilvania, în 1840.

Rabinul Şef a păstorit comunitatea între 1823 şi 1845 și a avut un rol covârşitor în organizarea şcolilor religioase, instalarea de rabini în diferite localităţi din Transilvania, ridicarea de sinagogi noi şi modernizarea vieţii sociale şi a justiţiei comunitare.

CITEȘTE ȘI: FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

A fost un mare gânditor. Evreii din Alba Iulia i-au păstrat amintirea, considerându-l unul dintre înţelepţii cu trecere în faţa lui Dumnezeu. Există credinţa că dorinţele înscrise pe bileţelele depuse în capela rabinului Paneth, vor fi îndeplinite.

În fiecare an zeci de persoane vin la cimitirul evreiesc din Alba Iulia pentru a-i vizita mormântul. Aceștia sunt descendenţii familiei sale, răspândiți în toată lumea.

sursă: amimagazine.org, geni.com, wikipedia.org, youtube.com

sursă foto: wikipedia.org

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep în 26 aprilie. Ce sume se pot accesa și care sunt condițiile

Publicat

Programele Rabla Clasic 2021 şi Rabla Plus 2021 demarează pe 26 aprilie.

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie.

Evenimentul de lansare a programelor Rabla a avut loc în faţa sediului MMAP şi a marcat şi startul etapei finale a competiţiei „Best Electric Car in Romania 2021”, organizată în premieră de AutoExpert Media.

Astfel, toate modelele electrice participante în competiţie vor fi prezente la eveniment.

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit.

Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020.

A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească.

Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede că a crescut aproape exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon. (…)

Data lansării: 26 aprilie.

Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat după aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie începe Rabla Plus”, a afirmat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că se păstrează nemodificate condiţiile de înscriere.

„Condiţiile de înscriere şi modul de solicitare au rămas la fel, se desfăşoară online.

Mai mult, am început dezvoltarea unui sistem informatic prin care persoanele juridice să fie scutite de depunerea fizică a documentaţiilor, astfel încât depunerea facturilor şi toate procedurile să fie derulate online”, a arătat Tánczos Barna.

După lansarea Rabla Clasic şi Rabla Plus, va urma programul Rabla Electrocasnice, unde au fost rediscutate toate categoriile de eficienţă energetică.

„Faţă de 2020, ele au fost modificate la nivel european, sunt alte clase de calitate de eficienţă energetică, alte standarde care trebuie respectate şi, în funcţie de aceste standarde, atât la maşinile de spălat, maşinile de uscat rufe, combine frigorifice, televizoare, toate echipamentele electrocasnice casnice care sunt în program, am reaşezat aceste clase de eficienţă energetică şi vom spijini prin acest program, în special acea aparatură electrocasnică care este cea mai energofagă şi cu care putem să economisim cel mai mult prin cumpărarea unor echipamente noi mai eficiente din punct de vedere energetic”, a mai adăugat oficialul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate