Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, la slujba de pomenire a Reginei Ana, oficiată la Catedrala Reîntregirii

Publicat

catedrala din turn Duminică, 7 august, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc, după Liturghie, o slujbă de pomenire a Reginei Ana a României. Cu acest prilej, ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, a transmis un mesaj pentru credincioşi.

Mesajul a fost citit la catedrală de părintele consilier cultural Oliviu Botoi, iar Marilena Rotaru a elogiat personalitatea marcantă a Reginei.

Reamintim că Regina Ana a trecut în nefiinţă pe data de 1 august, într-un spital din Elveţia. Avea 92 de ani.

Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Regina Ana a fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României.

Mesajul ÎPS Irineu, la slujba Parastasului pentru Regina Ana

“La începutul lunii august, anul mântuirii 2016, a trecut în lumea veşniciei Regina Ana. A plecat dintre cei vii cea care a fost consoartă bună şi credincioasă înţeleptului nostru Rege, Mihai I al României. Odrăslită din neam princiar, această fiinţă aleasă a primit numele Ana, pe care l-au avut, în timpuri străvechi, mama profetului Samuel şi mama Născătoarei de Dumnezeu.

Asemenea acestor femei ilustre, ea a fost împodobită cu remarcabile valenţe morale, purtând în nucleul familiei şi, apoi, în complexul vieţii sociale, bogăţiile sensibilităţii sale, intuiţiei sale, generozităţii şi statorniciei sale. Ea a fost, prin excelenţă, femeia virtuoasă care „a vegheat la propăşirea casei sale” (cf. Pilde 31, 27).

Alături de suveranul nostru exilat, Regina a îndurat cu stoicism multe asperităţi, lipsuri şi suferinţe. Decenii la rând, şi-a câştigat „pâinea cea de toate zilele” (Mt. 6, 11), în sudoarea frunţii sale, trecând prin nenumărate greutăţi pentru a-şi întreţine familia dragă.

Ca soţie şi-a unit destinul ei de acela al unui bărbat demn, într-o legătură de dăruire reciprocă, întru servirea convieţuirii şi a vieţii, dovedindu-se „mai de preţ decât mărgeanul” (Pilde 31, 10). Ca mamă, s-a transformat în zâmbetul lui Dumnezeu pentru odraslele sale princiare aduse la lumină, pe care le-a crescut bine, făcându-se punct de referinţă în drumul vieţii lor.

Regina Ana a dorit fierbinte să vadă România despre care Majestatea Sa Regele Mihai îi vorbea mereu, cu pasiune şi dor. ,,Când a venit plinirea vremii” (cf. Gal. 4, 4), adică termenul hotărât de Dumnezeu, ea a ajuns în spaţiul nostru mioritic, pe care l-a îndrăgit mult, preţuind, totodată, tezaurul nostru etnic. Astfel, în scurt timp, a câştigat iubirea şi admiraţia românilor.

Întrucât Regina „şi-a împlinit călătoria” (cf. II Tim. 4, 7), trupul ei va fi aşezat în cripta regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Acolo, acesta va dormi somnul dulce al morţii până la învierea cea de obşte, când cu toţii ne vom ridica din mormintele noastre, ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă.

De acum înainte, mulţi pelerini, îndeosebi cei care iubesc Monarhia Română, vor veni la mormântul ei ca să-i aducă un pios omagiu. Poposind aici, putem primi de la scumpa noastră Regină pildă şi îndemn de a avea o conduită nobilă ca, după moartea noastră, să înrâurim generaţiile viitoare prin puterea unui exemplu frumos, edificator şi nemuritor.

Odihnească-se în pace!

Veşnica ei pomenire!

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate