Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, la slujba de pomenire a Reginei Ana, oficiată la Catedrala Reîntregirii

Publicat


catedrala din turnDuminică, 7 august, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc, după Liturghie, o slujbă de pomenire a Reginei Ana a României. Cu acest prilej, ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, a transmis un mesaj pentru credincioşi.

Mesajul a fost citit la catedrală de părintele consilier cultural Oliviu Botoi, iar Marilena Rotaru a elogiat personalitatea marcantă a Reginei.

Reamintim că Regina Ana a trecut în nefiinţă pe data de 1 august, într-un spital din Elveţia. Avea 92 de ani.

Sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Regina Ana a fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României.

Mesajul ÎPS Irineu, la slujba Parastasului pentru Regina Ana

“La începutul lunii august, anul mântuirii 2016, a trecut în lumea veşniciei Regina Ana. A plecat dintre cei vii cea care a fost consoartă bună şi credincioasă înţeleptului nostru Rege, Mihai I al României. Odrăslită din neam princiar, această fiinţă aleasă a primit numele Ana, pe care l-au avut, în timpuri străvechi, mama profetului Samuel şi mama Născătoarei de Dumnezeu.

Asemenea acestor femei ilustre, ea a fost împodobită cu remarcabile valenţe morale, purtând în nucleul familiei şi, apoi, în complexul vieţii sociale, bogăţiile sensibilităţii sale, intuiţiei sale, generozităţii şi statorniciei sale. Ea a fost, prin excelenţă, femeia virtuoasă care „a vegheat la propăşirea casei sale” (cf. Pilde 31, 27).

Alături de suveranul nostru exilat, Regina a îndurat cu stoicism multe asperităţi, lipsuri şi suferinţe. Decenii la rând, şi-a câştigat „pâinea cea de toate zilele” (Mt. 6, 11), în sudoarea frunţii sale, trecând prin nenumărate greutăţi pentru a-şi întreţine familia dragă.

Ca soţie şi-a unit destinul ei de acela al unui bărbat demn, într-o legătură de dăruire reciprocă, întru servirea convieţuirii şi a vieţii, dovedindu-se „mai de preţ decât mărgeanul” (Pilde 31, 10). Ca mamă, s-a transformat în zâmbetul lui Dumnezeu pentru odraslele sale princiare aduse la lumină, pe care le-a crescut bine, făcându-se punct de referinţă în drumul vieţii lor.

Regina Ana a dorit fierbinte să vadă România despre care Majestatea Sa Regele Mihai îi vorbea mereu, cu pasiune şi dor. ,,Când a venit plinirea vremii” (cf. Gal. 4, 4), adică termenul hotărât de Dumnezeu, ea a ajuns în spaţiul nostru mioritic, pe care l-a îndrăgit mult, preţuind, totodată, tezaurul nostru etnic. Astfel, în scurt timp, a câştigat iubirea şi admiraţia românilor.

Întrucât Regina „şi-a împlinit călătoria” (cf. II Tim. 4, 7), trupul ei va fi aşezat în cripta regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Acolo, acesta va dormi somnul dulce al morţii până la învierea cea de obşte, când cu toţii ne vom ridica din mormintele noastre, ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă.

De acum înainte, mulţi pelerini, îndeosebi cei care iubesc Monarhia Română, vor veni la mormântul ei ca să-i aducă un pios omagiu. Poposind aici, putem primi de la scumpa noastră Regină pildă şi îndemn de a avea o conduită nobilă ca, după moartea noastră, să înrâurim generaţiile viitoare prin puterea unui exemplu frumos, edificator şi nemuritor.

Odihnească-se în pace!

Veşnica ei pomenire!

† IRINEU

Arhiepiscop al Alba Iuliei”


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Patru unități de învățământ din Alba Iulia, închise parțial sau integral, din cauza absențelor și epidemiei de gripă

Publicat

Patru unități de învățământ din Alba Iulia sunt închise parțial sau integral, până la sfârșitul săptămânii, din cauza absențelor înregistrate, majoritatea în contextul epidemiei de gripă. Potrivit IȘJ Alba, este vorba despre Grădinița cu Program Normal nr. 1 normal (unitatea aparține de Grădinița ”Scufița Roșie”) care a fost închisă integral de marți până vineri, iar […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2020: Sesiunea specială a examenului începe în 11 mai. Calendarul testărilor

Publicat

examen bac

Absolvenţii de liceu participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale vor susține examenul de Bacalaureat în sesiune special, ce va începe în 11 mai. Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării publicat luni în Monitorul Oficial, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va desfăşura în zilele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Transavia” anunță RETRAGEREA din proiectul spitalului pentru copii cu dizabilități ”Maria Beatrice”. Comunicatul companiei

Publicat

maria beatrice 3

Compania Transavia a anunțat miercuri încheierea parteneriatului cu Organizația Neguvernamentală ”Maria Beatrice”, pentru construcția primului spital național pentru copii cu dizabilități.  Comunicatul companiei: ”Transavia anunță comunitatea locală că a încheiat parteneriatul cu ONG Maria Beatrice pentru realizarea primului centru pediatric național pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Compania a realizat ridicarea construcției la roșu, investind […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia, reprezentată la Târgul de Turism al României prin Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Trasilvania

Publicat

În perioada 20-23 februarie, la ROMEXPO București a avut loc Târgul de Turism al României. Alba Iulia a fost reprezentată la eveniment de Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Transilvania. Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Transilvania a fost prezentă în cadrul standului Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România. Federația a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate