Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhiei Române: În Postul Paștelui, să ne abținem de la a face rău, nu doar de la mâncare

Publicat

Mesajul Patriarhiei Române pentru Postul Paștelui 2021: În perioada postului, trebuie să fim atenţi cu cei din jur şi să facem fapte bune, să nu mai fim egoişti, să găsim echilibrul în toate, spun reprezentanţii Patriarhiei Române.

„Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalţi. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. Postul nu înseamnă morocăneală şi mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate şi echilibru în toate. Înseamnă şi lupta cu pofta de vizibilitate, ştergerea sinelui exacerbat, ieşirea din temniţa rece a egoismului şi întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi”, transmite Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei Române, postul nu înseamnă doar să ne abţinem de la mâncare, ci să ne abţinem de la a face rău.

„Postim nu doar abţinându-ne de la anumite alimente, ci şi de la devorarea celorlalţi prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici savonarolic moralizatoare. Decisive în perioada postului sunt blândeţea şi faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră. Singura care ne va salva”, mai spun reprezentanţii Patriarhiei.

Postind, ne refacem relaţia personală cu ceilalţi şi nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public, pentru că există, spun cei de la Patriarhia Română, „un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor”.

„Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Există şi un post mediatic, care include dificila încercare de ieşire din adicţia faţă de contemplarea propriei imagini reverberate în spaţiul public şi faţă de tehnologia care ne artificializează viaţa. Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene. Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul şi bunul-simţ au fost progresiv şi progresist evacuate. Prin post le putem redobândi”, mai spun reprezentanţii Patriarhiei Române.

Citește și Când pică Paştele ortodox și catolic în 2021. De ce se sărbătorește în zile diferite și cum se calculează data în fiecare an

Postul Paştelui a început în 2021 pe 14 martie şi durează până de Paşti, în 2 mai.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 17.03.2021 at 12:57

    Da ce vrei sa sugerezi ? Ca in restul timpului putem sa fim parsivi, rai, mincinosi si alte ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax