Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

METEO: De la sud vine frigul. Ciclonul ”Genoa Low” și furtuna ”Eva” mătură sudul Europei și vor răci vremea în România

Publicat

Vine frigul peste Europa, adus de un ciclon din Marea Mediterană, numit „Genoa Low” și de furtuna ”Eva” din Grecia, care mătură de câteva zile sudul Europei, determinând autoritățile elene să emită un cod roșu de vreme rea.

Reculul termic se va resimți și în România, mai ales în partea de sud unde temperaturile vor scădea, dar cu toate acestea vor rămâne peste media normală a perioadei. 

Citește și VREMEA în ALBA, 7-13 noiembrie: temperaturi maxime de 16 grade, mai frig în weekend. Prognoza pe zile, în localități din județ

Totul se schimbă în câteva ore, de la vară la iarnă, cu un ciclon care va declanșa și vânturi cu forță, avertizează meteorologii italieni. O situație meteo potențial periculoasă, asociată cu ploi intense, rafale de vânt, furtuni și chiar zăpadă care revine din abundență în Alpi.

Andrea Garbinato, editor al site-ului www.iLMeteo.it, spune că ”un ciclon în tranzit de la nord la sud va aduce vreme rea larg răspândită și fenomene pe care nu le-am mai văzut în Italia de luni de zile”.

Potrivit acestuia, în următoarele câteva, ore o masă de aer polar de mare, direct din Atlanticul de Nord, va intra în Mediterana prin așa-numita Poartă a Ronului.

Aerul rece, care intră din sudul Franței, va avea întâi un impact asupra munților înalți din Corsica și apoi asupra vremii in întreaga Europă, timp de mai multe zile, de la nord la sud.

Inclusiv România va resimți din plin temperaturi joase și condiții de vânt puternic, deși, spun meteorologii, mai ridicate decât media istorică a perioadei.

Fenomenul ”Eva” în Grecia

Furtuna ”Eva”, fenomenul meteo extrem format în Marea Mediterană lovește sudul Europei și va ajunge și în România. În Grecia și Spania sunt așteptate cantități de apă de peste 100 litri pe metru pătrat, astfel că, meteorologii au emis o avertizare Cod Roşu de ploi și vijelii puternice.

”Primele furtuni de iarnă ale sezonului lovesc Grecia încă de sâmbătă, provocând inundarea străzilor duminică, ca urmare a ploilor abundente.

Serviciul Național de Meteorologie al Greciei (EMY) și-a reînnoit notificarea de urgență emisă joi, deoarece un sistem meteorologic sever numit „Eva” provoacă condiții meteorologice periculoase în cea mai mare parte a Greciei” scrie publicația Greekreporter.com.

Protecția Civilă a recomandat insistent cetățenilor să evite deplasările inutile și i-a sfătuit să nu încerce să traverseze torenți, pâraie sau drumuri inundate, fie pe jos, fie într-un vehicul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax