Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

METEO: De la vară la iarnă, de la o zi la alta. Diferențe de temperaturi de 10 grade Celsius. De când vine frigul și ploile

Publicat

Vremea intră într-un proces de încălzire, după care brusc de răcire accentuată. De la o zi la alta, temperaturile se anunță neobișnuite pentru această perioadă din an. Meteorologii anunță că mase de aer cald și apoi rece trec peste România și aduc cu ele temperaturi nepotrivite, cu diferențe și de 10 grade Celsius, de la o zi pe alta.

Potrivit meteoradar, explicația acestor variații mari de temperatură este cauzată de Jetstream, un curent de aer aflat la mare altitudine. Această bandă de vânturi puternice la mare altitudine se află în prezent deasupra Europei și împarte continentul în două anotimpuri.

Pe de-o parte, în unele regiuni ale Europei este soare și încă plină vară, cu  temperaturi de 30 de grade în Portugalia, Spania, sudul Franței și Italia. De cealaltă parte, în alte țări iarna și-a făcut deja apariția. Este vorba nu doar despre țările nordice, ci chiar și în centrul Europei, în țări precum Slovacia, sau în vestul Ucrainei. Câțiva fulgi de zăpadă au fost raportați și în zonele înalte de munte din România, în Carpații Orientali.

Masă de aer cald peste România, în weekend

În zilele următoare, România intră într-un proces de încălzire. Valorile de temperatură vor fi, din nou, cu 6 până la 10 grade peste normalul climatologic. Totuși, dimineaţa şi noaptea va fi frig.

Maximele vor crește până la valori de 24-25 de grade Celsius, (cu 15 – 17 grade la munte).

În weekend valul de căldură se intensifică, la început (vineri) prin Oltenia și Muntenia (25 – 27 de grade) pentru ca sâmbătă și duminică să vorbim la nivelul întregii țări de valori cuprinse între 25 – 27, 28 de grade (cu 22 – 24 de grade prin Transilvania, respectiv 17 – 19 grade la munte).

Masă de aer rece peste România

Începând de săptămâna viitoare, din 16 octombrie, un val de aer rece străbate România. Se răcește accentuat și sunt așteptate multe ploi.

Temperaturile scad brusc și se mențin scăzute până la finele lunii octombrie. Sunt anunțate precipitații în cantități excedentare, cu intensificări vântului.

La munte, minimele scad spre pragul înghețului și sunt anunțate precipitații mixte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax