Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

METEO de WEEKEND în toate zonele din ALBA: Ploi, ninsori şi variaţii mari de temperatură. Mai frig, duminică


Publicat

ploaie, lapovita, zapada

Vreme capricioasă în acest weekend, în judeţul Alba. Dacă temperaturile urcă până la valori de 10 grade Celsius, vineri şi sâmbătă, duminică scad până la 3-4 grade şi valori negative pe timp de zi, la munte.

De asemenea, sunt posibile ploi şi ninsori.

La munte, minimele coboară până la -10 grade, la Oaşa, respectiv -8 grade Celsius, la Arieşeni.

Vineri, 2 februarie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Oaşa: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ploaie sporadică

Aiud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Blaj: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Ocna Mureş: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; ploaie sporadică

Abrud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; noros

Cîmpeni: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; noros

Arieşeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ploaie sporadică

Cugir: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Sâmbătă, 3 februarie

Alba Iulia: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie sporadică

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Oaşa: minime de -8 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ploaie / ninsoare

Zlatna: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; ploaie / ninsoare

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Arieşeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; ninsoare sporadică

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; ninsoare / ploaie

Duminică, 4 februarie

Alba Iulia: minime de -4 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Sebeș: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Oaşa: minime de -10 grade Celsius, maxime de -7 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Aiud: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Blaj: minime de -5 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Zlatna: minime de -4 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori şi soare, mai frig

Abrud: minime de -6 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Cîmpeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Arieşeni: minime de -8 grade Celsius, maxime -4 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

Cugir: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori şi soare, mai frig

sursa: accuweather.com

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ajutor pentru tanti Fica: La 76 de ani trăiește singură, cu o pensie de 15 lei, izolată pe un deal din comuna Ceru Băcăinți

Publicat

La cei 76 de ani ai săi trăiește izolată de restul lumii pe un deal, la marginea unei păduri din comuna Ceru Băcăinți. Tanti Fica nu are copii sau nepoți care să îi fie alături acum, la bătrânețe. Are o pensie de 15 lei lunar, pensie de urmaș după soțul ei care a decedat acum 7 ani.

Drumul până la tanti Fica, în satul Fântânele, este anevoios. Se poate ajunge numai cu o mașină 4 x 4, iar de la un loc trebuie urcat la pas circa 25 – 30 de minute.

Pentru a o ajuta, un tânăr din Alba Iulia a creat recent un grup (Ajutor pentru tanti Fica) pe rețeaua de socializare Facebook unde se pot strânge donații. Mai mulți cetățeni cu suflet mare s-au mobilizat și s-au oferit să o ajute, fie cu alimente, fie cu plata facturii de energie electrică sau încărcarea telefonului mobil.

Povestea sa a ajuns și în cadrul emisiunii „Izolați în România”: 

„Ajungi doar pe jos la ea.

– Pensie aveți?

– Să vă spun … Soțu mi-o murit acu’ 7 ani. Măcar el avea 30 de lei. Mie mi-or dat jumate … 15 lei, atâta am.

– Ajutor social primiți?

– Nu, că am vacă, așa or zis …

– Copii aveți?

– Niciunul, așa o fost …

– Poștașul urcă?

– Pentru ce? Pentru 15 lei?

Îi dau alimentele pe care le-am cumpărat și pe care le avem mereu cu noi, datorită ție, telespectator.

– Nu vă fie cu supărare, dar unde să le țin? Nu știu ce sunt astea.

Adică șuncă, brânză de burduf, brânză topită, ciocolată în borcan.

La 76 de ani vede prima dată ce noi punem zi de zi în coș și pe masă.

De acum nu va mai fi izolată de oameni. Va primi lunar „Ajutorul de munte” pe care tu îl donezi cu generozitate!

Era bucuroasă la plecare. Mulțumim, oameni de omenie!”, este povestea publicată recent pe pagina de Facebook a emisiunii „Izolați în România”.

sursa: Facebook (Izolați în România, Ajutor pentru tanti Fica)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate