Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

METEO de WEEKEND: Ploaie, ninsoare și temperaturi în jur de zero grade Celsius în orașele și stațiunile montane din Alba


Publicat

Ploi trecătoare, ninsoare și îngheț se anunță în județul Alba în weekend-ul 18-20 ianuarie. Temperaturile rămân stabile, menținându-se în jurul pragului de zero grade Celsius, iar diferențele dintre noapte și zi nu vor depăși, în general, 4-5 grade Celsius. Vineri și sâmbătă putem să ne așteptăm la perioade de ploaie, ninsoare și chiar burniță, iar duminică cerul va rămâne noros și temperaturile mai cresc cu câteva grade.

Vineri, 18 ianuarie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ploaie trecătoare

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ploaie trecătoare

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; ninsoare, lapoviță și ploaie care îngheață

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; fulguială

Blaj: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; fulguială

Ocna Mureş: minime de -1 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; amestec de ninsoare și ploaie

Zlatna: minime de -1 grad Celsius, maxime de 1 grad Celsius; perioade de ploaie care îngheață

Abrud: minime de -1 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; amestec de ploaie și ninsoare

Cîmpeni: minime de -1 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; amestec de ploaie și ninsoare

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; ninsoare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ploaie trecătoare

Sâmbătă, 19 ianuarie

Alba Iulia: minime de -4 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Sebeș: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Oaşa: minime de -11 grade Celsius, maxime de -3 grade Celsius; perioade de ninsoare

Aiud: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Blaj: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Ocna Mureş: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Zlatna: minime de -4 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Abrud: minime de -5 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Cîmpeni: minime de -5 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Arieşeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; perioade de ninsoare

Cugir: minime de -4 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; ninsoare ocazională și fulguială

Duminică, 20 ianuarie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; noros

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai cald

Oaşa: minime de -1 grad Celsius, maxime de 1 grad Celsius; ninsoare și burniță care îngheață

Aiud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros

Blaj:minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; noros

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 5 grad Celsius; nu atât de frig

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai cald

Cîmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai cald

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 0 grade Celsius; puțină ploaie și burniță care îngheață

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai cald

Sursa: accuweather.comȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 93 de ani și o femeie de 92 de ani, cele mai în vârstă persoane care s-au vaccinat luni, la centrul din Aiud

Publicat

Luni, 18 ianuarie, la centrul de vaccinare din Aiud s-au vaccinat 66 de persoane. Potrivit reprezentanților Primăriei, cei mai vârstnici cetățeni au fost un bărbat de 93 de ani și o femeie de 92 de ani. 

Reamintim faptul că centrul de vaccinare din Aiud este amenajat în Sala de sport aflată pe strada Tribun Tudoran la nr. 5 și are un flux de vaccinare.

„În prima zi s-au vaccinat 66 de persoane în centrul de vaccinare de la Aiud.

Toți cei care s-au programat, s-au prezentat la vaccin conform programării. Nu a fost pierdută nici o doză. Cele mai în vârstă persoane vaccinate sunt un domn de 93 de ani și 2 luni și o doamnă de 92 de ani și 10 luni.

În cursul zilei de ieri, împreună cu Prefectul Județului Alba – domnul Nicolae Albu – am constatat bunul mers al lucrurilor. Mai mult, am primit informații relevante de la cei care lucrează efectiv în centrul de vaccinare.

Conform informațiilor nici o persoană nu a dezvoltat reacții adverse”, au transmis reprezentanții administrației locale.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Elevii Colegiului ”Titu Maiorescu” din Aiud se opun eliminării unui profil de liceu. Poziția șefului IȘJ Alba, Cornel Sandu

Publicat

Elevii Colegiului Național ”Titu Maiorescu” din Aiud se opun propunerii Inspectoratului Școlar Județean Alba, de eliminare a unui profil (specializare) de liceu. 

În acest sens, aceștia au formulat o petiție online, care până acum a strâns aproape 600 de semnături. 

Momentan, propunerea IȘJ Alba nu a fost înaintată oficial, dar acest lucru se va întâmpla cât de curând. Însă, eliminarea unor profiluri de liceu nu vizează doar unitatea de învățământ din Aiud, ci majoritatea liceelor din județul Alba.

Am stat de vorbă cu inspectorul școlar general Alba, Cornel Sandu, care a explicat, pentru alba24.ro, motivul pentru care din partea IȘJ Alba se va propune Ministerului Educației eliminarea unor profiluri de liceu.

Vor fi desființate mai multe clase sau profiluri de liceu din județ

În viitorul an școlar, 2021-2022, la nivelul județului Alba vor exista, față de anul 2020-2021, cu 25 de clase a VIII-a mai puțin.

Din acest motiv, unele clase sau profiluri de liceu din cadrul unităților de învățământ din Alba nu vor mai avea elevi și o restructurare este necesară.

De asemenea, și agenții economici din județul Alba, care participă la sistemul de învățământ dual sau care se implică în formarea elevilor de școală profesională, au cerut mai multe clase ca anul trecut.

Propunerea planului de învățământ la fiecare unitate de învățământ se face în mai mulți pași.

Unitatea de învățământ propune către inspectoratul școlar planul pentru viitorul an școlar, inspectoratul îl analizează și poate face modificări asupra sa, iar apoi îl trimite către Ministerul Educației către avizare, dar și Ministerul poate reîntoarce planul înapoi către inspectorat.

Petiția elevilor Colegiului Național ”Titu Maiorescu” din Aiud

”Noi, elevii, considerăm că fiecare dintre aceste specializări are rolul ei în modelarea tinerilor pe plan educațional, iar eliminarea uneia dintre aceste specializări ar fi o piedică enormă pentru elevii pre-liceeni ai municipiului Aiud și localităților din jurul acestuia.

Nu suntem de acord cu aceasta hotărâre și ne exprimăm nemulțumirea față de ea. Aceste decizii pot duce la schimbări grave, chiar și la abandon școlar din partea unor elevi.

Colegiul are momentan în filiera teoretică 3 specializări: 2 specializări ale profilului real – matematică-informatică intensiv engleză și științe ale naturii, iar cea de-a treia specializare este filologie intensiv engleză, profil umanist.

Fiecare dintre aceste profiluri este important pentru realizarea carierelor; ex. medicină, IT, inginerie, psihologie, lingvistică etc.

Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud este o unitate de învățământ de încredere, un colegiu care aduce renume orașului și cu care ne putem mândri.

Pregătește elevii la standarde educaționale înalte, alături de cadre didactice cu studii superioare, oferă o gamă variată de activități cultural-educative și sportive și are o bază materiala modernă. Ne mândrim cu rezultate excepțional de bune, cum ar fi promovabilitatea la examenul de bacalaureat din 2018 cu 98,21%, un procentaj de 95,51 în anul 2019, numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale, inserția majorității absolvenților colegiului în instituțiile de învățământ superior ș.a.m.d”.

Petiția elevilor poate fi citită și semnată AICI

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Raed Arafat, declarații despre imunitatea dată de vaccin. Deplasările în străinătate, fără carantină pentru persoanele vaccinate

Publicat

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a spus că analiza perioadei de imunizare după vaccinul anti-Covid este încă în analiză: ”nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani”. 

Acesta a mai adăugat că cei care se vaccinează împotriva COVID-19 au şansa ca la vară să meargă în concedii, în străinătate, fără a fi obligaţi să stea în carantină.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă.

Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar.

Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește. Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni, deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!».

Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă.

În acest moment nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.

Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin.”

Declarații făcute la Digi24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 700 de persoane imunizate anti-COVID, luni, în județul Alba. Nu au apărut reacții adverse și nu s-au irosit doze

Publicat

Luni, 18 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 690 de persoane, potrivit reprezentanților DSP Alba.

540 de cetățeni u fost vaccinați în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II (240 la Alba Iulia, 66 la Aiud, 60 la Sebeș, 60 la Blaj, 60 la Cugir, 54 la Câmpeni).

Alte 102 de persoane au fost vaccinate în centrele din faza I (72 cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și 30 de cadre medicale imunizate la Centrul Spitalului Municipal Sebeș).

De asemenea, 48 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Nu au fost raportate pierderi de vaccin și nici nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate