Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Meteo: Un val de căldură ajunge în România, la începutul săptămânii. Temperaturi de până la 29 de grade Celsius, ploi și furtuni

Publicat

c

Vremea este rece și instabilă în acest weekend în toată țara, însă meteorologii anunță că România va fi lovită un val de căldură, care va aduce temperaturi de până la 29 de grade Celsius în unele regiuni. Vremea va fi ca în luna iulie, dar meteorologii anunță că vor fi și ploi torențiale cu descărcări electrice. Maximele vor atinge chiar și 29 de grade Celsius. 

Potrivit meteorologilor sâmbătă, vor fi ploi semnificative iar la munte vor apărea precipitații mixte. Dar, de zilele viitoare, meteorologii anunță că  de la începutul săptămânii viitoare vremea se încălzește.

Citește și VIDEO: A nins la mijlocul lunii mai, pe DN 67C – Transalpina. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezire

Marți vor fi temperaturi potrivite pentru luna iulie. Vor fi peste 20 de grade în toată țara, iar în sud se vor atinge 29 de grade.

Vremea se încălzește – anunțul meteorologilor

„Vremea se încălzește, deși încă timid. Chiar dacă cresc temperaturile, încă vom rămâne cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit astăzi, cu maxime între 15 și cel mult 21-22 de grade în extremitatea de sud. În mod normal ar trebui să avem între 20 și 24 de grade la nivelul țării în această perioadă.

Mâine, procesul de încălzire continuă, ne apropiem de normal, cel puțin în partea de sud-est, în nord-vest, cu maxime de 23 de grade, dar procesul de încălzire se intensifică la începutul săptămânii viitoare.

Vorbim despre un transport de aer cald din sudul continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care marți ar trebui să avem cea mai caldă zi din săptămâna viitoare, cu maxime de 27, 28, posibil 29 de grade. Dacă vor mai fi fluctuații, vor fi în norme”, a spus meteorologul Mihai Timu la Digi24.

Valul de căldură aduce și umiditate, astfel că vor apărea și averse torențiale, descărcări electrice, vijelie și posibil grindină. La munte, temperaturile se mențin modeste, iar în masivele vestice va ploua. La altitudini de peste 1.800 de metri, precipitațiile vor fi mixte.

Acest val de aer cald aduce și umiditate din zona Mediteranei, a spus meteorologul. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelie și posibil grindină, a avertizat meteorologul.

La munte, temperaturile rămân modeste, iar în masivele vestice va ploua. Local se vor strânge cantități mari de apă și vor fi condiții de grindină. La altitudini mari, de peste 1800 de metri, precipitațiile vor fi mixte.

Aerul cald va ajunge și la mare, unde norii vor fi trecători. În weekend se vor înregistra 19 grade. La începutul săptămânii viitoare însă, vremea va deveni instabilă și se va răcori.

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 12 iunie.

Urmează o perioadă cu mai multe ploi și furtuni. Vor fi în continuare variații de temperatură, până în luna iunie.

Temperaturi mai ridicate față de normalul perioadei vor fi în săptămâna 22-28 mai.

Prognoza meteo până în 12 iunie 2023

Vremea/ prognoza meteo săptămâna 15 – 21 mai

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

  • Temperaturi: maxime între 19 și 29 de grade Celsius (mai răcoros în 15 mai), minime de 10-14 grade (zonele joase)
  • Precipitații: ploi/furtuni în 15-21 mai în Transilvania, în 15-18 mai în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, București, Moldova.

Vremea/ prognoza meteo săptămâna 22 – 28 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

  • Temperaturi: maxime între 21 și 29 de grade Celsius (mai cald în 22-23 mai), minime de 11-15 grade (zonele joase)
  • Precipitații: ploi/furtuni în 23-24 mai și 27-28 mai în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia; furtuni în 23 mai la București; ploi în 23-24 mai în Moldova

Vremea/ prognoza meteo săptămâna 29 mai – 4 iunie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice, sud-estice și la munte.

  • Temperaturi: maxime între 19 și 26 de grade Celsius (mai cald în 29 mai), minime de 9-15 grade (zonele joase)
  • Precipitații: ploi/furtuni în 29 mai – 3 iunie în Transilvania; ploi în 29-30 mai în Maramureș; furtuni în 29, 31 mai în Banat; ploi/furtuni în 1-2 iunie în Oltenia; ploi/furtuni în 29 și 31 mai la București; ploi/furtuni în 30-31 mai în Moldova

Vremea/ prognoza meteo săptămâna 5 – 12 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

  • Temperaturi: maxime între 20 și 27 de grade Celsius, minime de 9-16 grade (zonele joase)
  • Precipitații: ploi/furtuni în 5, 7 și 10-11 iunie în Transilvania; furtuni în 7 și 12 iunie în Maramureș; ploi/furtuni în 8 și 11-12 iunie în Crișana, în 12 iunie în Banat și Oltenia; furtuni în 10 iunie la București

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax