Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Metode eficiente de lucru cu părinții au fost prezentate într-un seminar la care au participat educatori din Alba şi alte patru judeţe

Publicat

2015-07-07 curs Baisoara  (24)În perioada 7-11 iulie a avut loc în localitatea Băișoara, judeţul Cluj, seminarul de formare intitulat „Inţelegȃnd şi acompaniind părinţii de azi”. Seminarul a fost organizat de Fundația „Copiii Noștri” în parteneriat cu organizația elvețiană „Formation des Parents – CH”, Lausanne, Elveția, în cadrul proiectului „Promovarea strategiei naționale pentru educație parentală”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Seminarul a avut ca scop promovarea unor metode eficiente de lucru cu părinții, promovarea educației parentale ca modalitate de sprijin pentru părinții confruntați cu probleme din ce în ce mai complexe de educație si comunicare cu copilul, precum si transferul de experiență de la partenerul elvețian către profesioniștii romȃni.

Formatorii pentru acest seminar au fost Gabrielle Heller, formator a grupului de părinţi şi membru al comitetului de conducere a „Formation des Parents – CH” si Viviane Fenter, secretarul organizației „Formation des Parents – CH”.

La seminar au participat 20 de cadre didactice din învățământul preșcolar din județele Cluj, Alba, Mureș, Bihor si Sălaj.

În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme: Ce este educaţia?; Dinamica familiei; Ce înseamnă a fi un părinte „suficient de bun” ; Abordare sistemică: noțiuni generale şi sistemica familială; Competenţele şi poziția profesionistului fată de familie; Acompanierea părinților – exemple practice elveţiene;  Acompanierea familiilor: abordări şi elemente de calitate.

Ca metode de lucru au fost alternate secvențe de prezentare teoretica cu ateliere pe grupuri de lucru, discuții care au prilejuit un schimb de experienţă atât între formatorii elvețieni si participanți cat si între cadrele didactice din județele invitate. Formatorii au acordat un timp adecvat şi pentru reflecţii ȋn plen si concluzii. Câteva dintre ideile valoroase promovate în cadrul seminarului:

– trebuie abandonată  imaginea  familiei  „inadecvate”  sau „disfuncţionale”,  ȋn  măsura  ȋn  care fiecare familie posedă resurse potenţiale care pot fi  dezvoltate;

– relaţia între grădiniţă şi familie reprezintă una din cele mai importante verigi din „lanţul” dezvoltării armonioase şi a reuşitei copilului;

– părinții trebuie sprijiniți în mod complex în eforturile lor de a oferi copilului o viață si o educație cât mai adecvate.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea politicilor naționale în domeniul educației prin promovarea unei strategii naționale de educație parentală si crearea unui cadru legal general pentru acesta.

Proiectul se bazează pe parteneriatul formal cu organizația „Formation des parents – CH” (Lausanne, Elveția) și parteneriatul cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC). Implementarea proiectului se va face în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA), Ministerul Sănătății, autorități locale, Direcții Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratele Școlare județene, Primării, Consilii locale. Pe parcursul proiectului se va colabora și cu alte organizații din Elveția: „Formation des parents” – Fribourg, „Ecole des parents de Geneve” si altele.

Fundaţia „Copiii Noştri” este o organizaţie non-profit cu caracter filantropic, apolitic şi caritabil, înfiinţată în 1992, conform legii 21/1924, având ca misiune respectarea si promovarea drepturilor copilului, consolidarea familiei, ca mediu optim de dezvoltare a copilului şi formarea personalului si profesioniștilor care lucrează cu copii. Viziunea Fundației Copiii Noștri: „O lume mai buna pentru toți copiii, prin proiectele noastre”.

„Formation des parents – CH” este o organizație umbrelă, înființată în anul 1965, având o largă activitate de formare în domeniul educației parentale precum si în oferirea de servicii pentru sprijin parental, pe întreg teritoriul Elveției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax