Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MFE: Din luna mai, proiectele pe Programul Operațional Capital Uman vor putea fi depuse pe un sistem electronic, simplificat

Publicat

posdru Proiectele pe Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 vor putea fi depuse începând din luna mai, pe un sistem electronic și mult simplificat față de POSDRU, a declarat marți ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe dedicată finanțării activităților de cercetare-dezvoltare și inovare.

”În mai se vor putea depune proiecte în mod oficial. Noi lansăm programul în aprilie, dar depunerea de proiecte începe în luna mai, într-un sistem total diferit. Dispare hârtia dintre noi și beneficiar, cu semnătură electronică, pentru a scăpa de alte discuții neplăcute, iar cererea de finanțare va fi una extrem de simplă cu foarte puține elemente solicitate. Bugetul va fi generat în mod automat de sistem. Toate bazele de date posibile sunt conectate la acest nou sistem, astfel încât să evităm orice fel de posibilă penetrare a sistemului. Vom ști în modul cel mai clar tot ceea ce înseamnă finanțare pe acest nou Program Capital Uman”, a precizat Teodorovici.

Potrivit sursei citate, suma directă alocată acestui program se ridică la un miliard de euro, dar pot fi atrase și finanțări indirecte pe proiectele dezvoltate.

Ministrul Fondurilor Europene a amintit și de facilitatea suplimentară prevăzută în exercițiul financiar 2014 — 2020 potrivit căreia dacă până la finalul anului 2018 se cheltuie banii într-o anumită zonă, există o rezervă de performanță care poate fi alocată, mai departe, în aceeași zonă spre finanțare.

Teodorovici a vorbit și despre Programul Operațional Competitivitate, care va fi lansat în perioada imediat următoare. „În cel mult două săptămâni lansăm acest program Operațional (Competitivitate 2014 — 2020) spre depunere de proiecte în mod oficial și ghidurile spre consultare publică. Doar că aici trebuie să mai vorbim pentru că nici eu nu sunt mulțumit de forma lui de astăzi”, a mai spus ministrul de resort.

Acesta este de părere că bani sunt suficienți, dar întâmpinăm încă probleme cu finalizarea unor proiecte importante, cum ar fi Laserul de la Măgurele. ”Este un proiect de referință pentru România, sau poate fi pentru că nu este finalizat. Aici trebuie să lucrăm foarte mult, la capacitatea de a gestiona aceste proiecte, din orice ban public, nu doar fonduri europene. Nu reușim să ducem la bun sfârșit un astfel de proiect extrem de important nu doar pentru noi ca țară, ci un proiect important pentru întreaga Europă. Laserul de la Măgurele are un risc de nefinalizare în termen și, nu este vorba doar de suma pusă în joc în acel proiect, dar vă dați seama ce ar însemna ca imagine pentru noi ca țară în cazul în care acest proiect nu se va finaliza în termenul propus”, a precizat Teodorovici.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax