Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MFE: Tinerii care nici nu învaţă nici nu muncesc vor primi un CARD profesional și vor fi înregistrați la ANOFM

Publicat

card profesional Tinerii din România care nu urmează niciun program de educaţie, de formare şi nici nu au un loc de muncă, vor primi câte un card care va avea înregistrat parcursul lor profesional și educational, în cadrul unor proiecte finanțate din bani europeni, a anunțat, joi, Ministerul Fondurilor Europene.

După ce Comisia Europeană a recomandat României adoptarea unor măsuri privind piața muncii, Ministerul Fondurilor Europene a transmis că în luna iunie vor fi demarate mai multe proiecte pentru instituirea cardului profesional, care ar urma să fie finanțat prin noul Program Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Tinerii care nu urmează niciun fel de program de educație și nu au nici un loc de muncă vor primi un card profesional și vor fi înregistrați în baza de date a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Tinerii vor fi înscriși în baza de date a ANOFM ca tineri NEETs șomeri (conform deciziei Comisiei Europene), pentru a putea astfel să beneficieze de sprijin din Programul Operațional capital Uman, informează Ministerul Fondurilor Europene, într-un comunicat de presă.

„MFE reiterează intenția de a lansa în luna iunie un prim apel de proiecte de dedicat tinerilor care nu urmează un program de educație, formare și nici nu au un loc de muncă (tineri NEETs conform definiției CE), care vor fi înregistrați la ANOFM ca tineri NEETs șomeri, pentru a beneficia de sprijin din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020”, se precizează în comunicatul transmis de minister.

De asemenea, măsurile prevăzute prin POCU vor fi furnizate sub forma unor pachete integrate personalizate, incluzând în mod obligatoriu (după înregistrarea tinerilor NEETs inactivi care devin astfel tineri NEETs șomeri):

– furnizarea unui card profesional (care cuprinde background-ul educațional și profesional al tânărului);

– realizarea profilului individual, informare, orientare și consiliere;

– alte măsuri în funcție de șansele de angajare ale fiecărui tânăr.

Totodată, măsurile care pot fi furnizate vizează inclusiv acțiuni de stimulare a angajatorilor (care vor fi finanțate în conformitate cu prevederile legislației în domeniul ajutorului de stat):

– formare profesională specifică pentru competențe necesare la un anumit angajator;

– stimulente financiare pentru angajarea tinerilor;

– sprijin financiar pentru angajatori pentru derularea de programe de ucenicie și stagii.

“Pentru eficientizarea implementării operațiunilor în care vor fi implicați tinerii NEETs, un rol esențial îl va avea cardul profesional furnizat de ANOFM. Acest card va conține informații structurate cu privire la educația și experiența tânărului, în formatul CV Europass, dar va constitui totodată și un instrument facil de înregistrare și validare a participării respectivului tânăr la programe de formare în cadrul proiectelor finanțate din POCU, fără a mai fi necesară completarea formularelor de înregistrare și semnarea zilnică a listelor de prezență”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Comisia Europeană a publicat recent propunerile de recomandări specifice de țară pentru fiecare stat membru.Pentru România, una dintre recomandări vizează „consolidarea măsurilor pe piața muncii, în special pentru tinerii care nu se află în evidențele autorităților și pentru șomerii pe termen lung”.

Noul card profesional pentru tinerii fără ocupație ar urma astfel să se adauge altor carduri și carnețele nou introduse de Guvern pentru diverse categorii socio-profesionale de români.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax