Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Micii fermieri vor putea face parte din coopertive agricole şi vor beneficia de scutiri de impozit. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat

terenuri agricole 1 Taxele mai mici i-ar putea convinge pe fermierii români să lucreze împreună. În acests sens, președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 21 iulie, Legea privind modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Românii care se vor uni în cooperative agricole se vor bucura de o reducere de 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate. De întreg impozitul pe profit vor fi scutite cooperativele care procesează produsele agricole, iar timp de cinci ani bunurile folosite în cooperative sunt scutite de impozitul pe proprietate.

Legea prevede scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microintreprinderi, şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice (PF, PFA, II, IF) pentru producţia valorificată prin/către cooperativa agricolă.

Pentru accesarea de fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene destinate schemelor de plăţi directe, ajutoarelor naţionale tranzitorii şi măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorul agricol constituit din cooperativa agricolă cu drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori este asimilat fermierului activ.

Fondurile obţinute astfel sunt distribuite în mod corespunzător membrilor, iar aceastea nu sunt purtătoare de impozit, mai prevede legea.

Acestea sunt modificările promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, modificări care vin să rezolve două probleme mari ale agriculturii – valoarea adăugată mică şi fărâmiţarea terenurilor.

În România se găsesc o treime din gospodăriile agricole din Uniunea Europeană, iar suprafaţa medie a terenurilor deţinute e de doar 3,6 hectare. În toată Europa, numai fermierii din insulele Malta şi Cipru au gospodării mai mici.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax