Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Micii meşteri populari de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi-au prezentat produsele peste hotare

Publicat

În decursul acestei luni, produsele tradiţionale lucrate manual în clasele externe de meşteşuguri tradiţionale ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba au fost admirate la expoziţia din Plovdiv – Bulgaria în cadrul Târgului Internaţional al firmelor de exerciţiu, proiect derulat în parteneriat cu Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia. Micii meşteri populari din judeţul Alba au fost prezenţi în 2007 la Târgul meşterilor populari din Knittelfeld (Austria), iar anul trecut au participat la Târgul Internaţional de carte din Praga (Cehia).

Proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Alba în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, de a revigora meşteşugurile tradiţionale şi de a le transmite tinerei generaţii prin intermediul unor meşteri renumiţi din zonă se dovedeşte a fi o reuşită. Munca micilor artizani în ateliere este răsplătită cu numeroase premii la concursurile de profil din ţară, dar şi cu invitaţii la târguri internaţionale.

Totul a început în 2006 cu patru clase-atelier, în localităţile Vidra (arta lemnului), Şugag (încrustături în lemn şi fluieraşi) şi Bucerdea Vinoasă (ţesut-cusut). Astfel proiectul s-a dezvoltat ajungând în acest an şcolar la 15 clase răspândite în întreg judeţul Alba, în care tinerii cursanţi se pregătesc în meşteşuguri precum arta lemnului, ţesut-cusut, confecţionat instrumente tradiţionale (tulnice, fluieraşi), încrustături în lemn, pictură de icoane şi olărit.

În luna septembrie, micii meşteşugari vor pregăti o surpriză pentru toţi locuitorii judeţului Alba care iubesc meşteşugurile populare tradiţionale – un târg al ocupaţiilor tradiţionale ce se va desfăşura la Alba Iulia. Până atunci, atelierele meşteşugăreşti în care se pregătesc aceşti copii pot fi vizitate în localităţile Bucerdea Vinoasă, Biia, Săsciori, Şugag, Vidra, Arieşeni, Avram Iancu şi Horea.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax