Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Microbuzele şcolare, scutite de plata taxelor aferente documentelor de transport. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă

Publicat

elevi

microbuze scolare transport elevi Camera Depuțatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile de învățământ care asigură transportul școlar al elevilor sunt scutite de la plata taxelor și a tarifelor prevăzute pentru eliberarea documentelor de transport. 

Proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere prevede că, „prin excepţie de la prevederile articolului 81, unităţile administrativ-teritoriale, precum şi unităţile de învăţământ care asigură transportul şcolar din mediul rural către unităţile de învăţământ din comună sau către unităţile de învăţământ din mediul urban, cu autobuze proprii având inscripţia <transport şcolar>, sunt scutite de plata tarifelor prevăzute pentru eliberarea documentelor prevăzute de prezenta ordonanţă”.

Astfel, prin această propunere legislativă se introduce un regim special aplicabil microbuzelor școlare destinate transportului elevilor din mediul rural, în sensul scutirii acestora de la plata tarifelor prevăzute pentru eliberarea documentelor de transport.

Am susținut în comisia de transporturi al cărui membru sunt că este o abordare corectă având în vedere că aceste microbuze sunt destinate doar transportului elevilor către unitățile de învățământ, iar aceste cheltuieli erau suportate din bugetele locale ale unor comunități mici, fără resurse. Dovada faptului că multe autorități locale nu pot suporta aceste costuri, o reprezintă situația îngrijorătoare de la nivelul mai multor unități administrativ teritoriale în care aceste microbuze sunt neoperaționale”, a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Potrivit acestuia, asigurarea și susținerea accesului la educație a copiilor din mediul rural trebuie garantată prin toate mijloacele de către instituțiile unui stat responsabil și care conștientizează că investiția în educație este cea mai sănătoasă politică publică.

„Mă bucur că după două tentative ale ministerului de a bloca această lege, ea a fost adoptată miercuri, 13 aprilie, de plenul Camerei Deputaților și am votat-o convins fiind că introducerea acestei excepții de la plata tarifelor pentru microbuzele școlare vine atât în sprijinul autorităților locale, dar reprezintă, mai ales, o șansă în plus la educație acordată copiilor din mediul rural, unde rata abandonului școlar este îngrijorătoare”, a concluzionat deputatul liberal.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să fie transmisă pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax