Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mieii de Paști vor fi sacrificaţi în abatoare autorizate de DSVSA Alba. Vezi lista centrelor de tăiere și comercializare a cărnii de miel


Publicat

Sacrificarea mieilor, destinaţi consumului familial în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, din judeţul Alba. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.

În schimb, este interzisă comercializarea în magazine a cărnii de miel obținută în centrele provizorii de sacrificare. Doar carnea de miel de la abatoarele autorizate sanitar veterinar poate fi comercializată în toate unităţile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar din România.

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a instruit medicii veterinari oficiali din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judetul Alba şi le-au adus cunoştinţă măsurile care trebuie întreprinse în această perioadă precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească centrele provizorii de sacrificare a mieilor.

Aceste cerinţe au fost aduse ulterior la cunoştinţă şi primăriilor, care administreaza centrele de sacrificare a mieilor prin intermediul medicilor veterinari.

Pentru efectuarea unor controale în unităţi tip supermarket, târguri şi pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, abatoare şi unităţi de vânzare cu amănuntul din judeţ, DSVSA Alban  a dispus în perioada 15.04 – 04.05.2013, formarea unor echipe mixte de control formate din câte un reprezentant din cadrul seviciilor de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, compartiment Siguranţa Alimentelor şi seviciul de Inspecţie şi Control.

În ceea ce priveşte consumatorii, abaterile de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul judetului Alba, pot fi sesizate la DSVSA Alba, la numărul de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale. Programul zilnic de lucru al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale este între orele 08.00-16.00.

Lista circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Alba, la care consumatorii pot face reclamaţii sunt următoarele:

1. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Blaj, tel. 710102, dr. Mureşan Flaviu

2. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teius, tel 851717, dr. Sabău Alina

3. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba Iulia, teI 816217, dr. Popa Mihai

4. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba Iulia, teI. 835701, dr. Potopea Melania

5. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Aiud tel.861658, dr. Ciortea Florin

6. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sebes, tel. 731038, dr. Zoltan Gabriel

7. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cugir, tel.751724, dr .Popescu Adrian

8. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Abrud-Campeni, tel. 771514, dr. Bolog Gilda

9. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ocna Mures, tel. 870838, dr. Şipoş Mihai.

Programul de lucru al centrelor provizorii de tăiere a mieilor este între orele 07.00 – 17.00. Centrele povizorii din judeţ, pentru sacrificarea mieilor, întregistrate sanitar veterinar de DSVSA Alba sunt următoarele:

Localitatea

Propietarul

Alba Iulia

centru de tăiere aparţinând de SC Marius Prod SRL
Aiud

centru de tăiere aparţinând de Primăria Aiud

Blajcentru de tăiere aparţinând de Primaăria Blaj
Abrudcentru de tăiere aparţinând de Primăria Abrud
Sebeşcentru de tăiere aparţinând de Primăria Sebeş

Teiuş

centru de tăiere aparţinând de Primăria Teiuş

Ocna Mureş

centru de tăiere aparţinând de Primăria Ocna Mureş

Cugir

centru de tăiere aparţinând de Asociaţia Crescătorilor de Animale Cugir

Câmpeni

centru de tăiere aparţinând de SC Alimpam SRL

Campeni

centru de taiere aprtinand de SC Compil Motul SRL

Carnea de miel, de la centrele de sacrificare provizorii din Alba Iulia va fi comercializată în hala agroalimentară din Piaţa Centru şi cea din Piaţa Cetate.

De asemenea, în judeţul Alba sunt autorizate sanitar veterinar şi următoarele abatoare:

Nr. crt

Localitatea

Propietarul

Nr. autorizatie sanitara veterinara

1.

BlajSC Montana Popa SRL

435 EC

2.

Mesentea

SC Carmes Alba SRL

316 EC

3.

IghiuSC Trans Euro SRL

440 EC

4.

Vinţu de JosSC Mercado SRL

322 EC

Examinarea mieilor vii şi a carcaselor este gratuită si va fi efectuată de către medicii veterinari abiltaţi.

Camelia TOMAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Laptopuri de ultimă generație, pentru Curtea de Apel Alba Iulia. Valoarea investiției

Publicat

prefectura

Curtea de Apel Alba Iulia cumpără 55 de laptopuri de ultimă generație, valoarea investiției fiind estimată la maxim 277.000 de lei, fără TVA. 

Curtea de Apel Alba Iulia a lansat marți, 29 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția a 55 de laptopuri din gama business. Valoarea totală este estimată între 250.000 ș277.310 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, laptopurile vor avea procesoare de ultimă generație – minim i5 10210, display de 15,6 inch Full HD, minim 16 GB memorie RAM și minim 512 GB SSD M.2 NVME.

Acestea vor beneficia de sistemul de operare Windows 10 Pro preinstalat, alături de Microsoft Office.

În ceea ce privește partea de securitate, laptopurile vor avea modul de securitate integrat pe placa de bază – care va oferi posibilitatea criptării datelor atât hardware cât și software – dar și cititor de amprentă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine va face majoritatea în Consiliul Local Alba Iulia. Liberalii nici nu vor să audă de Pleșa, PSD-iștii au pretenții

Publicat

primaria alba iulia

Nici o formațiune politică nu a obținut majoritatea simplă în Consiliul Local Alba Iulia, astfel încât reprezentanții partidelor sunt obligați să înceapă negocieri pentru formarea majorității și pentru stabilirea viceprimarilor.

Din totalul de 21 de consilieri locali, PNL are 9 consilieri, USR a reușit să obțină 7 consilieri, PSD – 4 consilieri, iar un mandat a fost obținut de un independent, Victor Paul Florea. Majoritatea în Consiliul Local nu va putea fi astfel formată decât prin prin alianțe.

În cazul Consiliului local Alba Iulia, formarea majorității nu este însă un lucru simplu, ba din contră. Asta din cauza orgoliilor și a incompatibilităților dintre principalii actori.

Pentru a putea ”guverna” municipiul și pentru a putea face schimbările promise noul primar va avea nevoie de o majoritate care să îi susțină proiectele în Consiliul local. USR PLUS, partidul sub sigla căruia Gabriel Pleșa a câștigat alegerile are doar 7 consilieri locali.

Nu va putea din principiu să negocieze cu PSD, iar ușa dialogului cu PNL este de asemenea închisă. O alianță cu PSD ar produce un val de nemulțumiri în electoratul USR, mai ales că actualul primar a fost singurul membru al administrației din Alba Iulia care a ieșit în stradă atunci când ”PSD – Ciuma Roșie” a încercat să modifice codul penal prin Ordonanța 13.

Situația delicată în care se află noul primar și USR PLUS în consiliul local este și motivul pentru care deocamdată nu au avut loc negocieri concrete între aceste partide. Nimeni nu se grăbește să facă primul pas.

Pentru a putea conduce orașul în continuare PNL, care a obținut peste 33% din voturi ar trebui să facă o alianță fie cu PSD fie cu USR PLUS.

O alianță cu PSD ar fi greu de explicat propriilor alegători. Orgoliul liberalilor nu le permite însă să discute cu noul primar, Gabriel Pleșa, care este totodată fostul lor coleg, mai ales după declarațiile și atacurile lansate de ambele tabere în ultima perioadă.

Candidatul independent Paul Victor Florea nu poate face diferența, în condițiile în care ar alege una dintre cele trei tabere. Un singur vot nu ajunge pentru formarea majorității.

Însă, cei din USR PLUS nu au majoritate în Consiliul Local, unde au obținut șapte mandate și sunt nevoți să intre într-o alianță fie cu PSD fie cu PNL. 

O alianță este obligatorie la nivelul consiliului local, în condițiile în care nici un partid nu întrunește jumătate + 1, din numărul de 21 de locuri de consilieri locali și nu își poate impune viceprimari.

Cu nouă mandate câștigate, reprezentanții PNL prin vocea deputatului Florin Roman, susțin că nu vor să facă alianță cu ”trădătorii” și că se vor poziționa în opoziție.

Cei mai dispuși la negocieri și cu PNL, dar și cu USR PLUS, sunt cei din PSD. În urma alegerilor de duminică social democrații au obținut patru mandate de consilieri locali, cu unul mai puțin ca la scrutinul din 2016.

Nici PSD nu a avut deocamdată nicio discuție cu USR Plus pentru formarea majorității în Consiliul Local. Președintele PSD Alba Iulia, Bogdan Medrea, a declarat pentru alba24.ro că partidul ar putea să intre la negocieri cu USR PLUS. ”Putem sa cerem chiar și cele două posturi de viceprimar” a precizat Medrea.

Timpul vindecă rănile, este principiul care stă la baza începerii întârziate a unor discuții cu privire la majoritatea în consiliul local Alba Iulia.

În schimb la liberali se ascut cuțitele și au început să apară voci care cer ca Mircea Hava (care l-a impus pe Voicu Paul drept candidat) să facă un pas înapoi după modelul primarului de la Timișoara care a pierdut alegerile și a demisionat din funcția de președinte al organizației PNL.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în județul ALBA și alte zone din țară până miercuri după-amiaza

Publicat

Hidrologii au emis avertizări de inunundații pentru mai multe zone din țară. Pentru județul Alba este valabilă atenționare Cod Galben în bazinul Târnavelor.

Sunt anunțate fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

COD GALBEN  de marți, 29 septembrie, ora 15.00 până miercuri, 30 septembrie, ora 16.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov şi Alba)

Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte confluenţă Arieş (judeţele: Harghita, Mureş şi Bistriţa Năsăud)

Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)

Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Satu Mare)

Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)

Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)

Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava)

Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ)

Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita, Iaşi şi Bacău)

Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Vrancea şi Galaţi)

afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului aval S.H. Huţani – amonte S.H. Adjudul Vechi (judeţele: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău)

Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi)

afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

COD PORTOCALIU: marți, 29 septembrie, orele 15.00 – 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni – amonte S.H. Oancea (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

sursa: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean din Alba Iulia a decis testarea angajaților pentru depistarea COVID. PRECIZĂRI legate de situația infectărilor

Publicat

Având în vedere transmiterea comunitară și creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia s-a decis testarea tuturor angajaților, personal medico-sanitar, dar și tehnic economic și socio-administrativ.

Potrivit reprezentanților instituției, în perioada 14-28 septembrie, au fost efectuate un număr de 714 teste, cu scop de screening sau în urma contactului direct cu un caz confirmat, conform metodologiei. În urma testelor efectuate, în ultimele 14 zile, au fost confirmate 30 persoane din rândul personalului medico-sanitar, după cum urmează: 13 asistenți medicali, 8 infirmieri, 4 îngrijitoare și 5 medici.

Citește și Probleme MARI la Spitalul Județean Alba. Medici și asistente din mai multe secții, infectați cu coronavirus

Toate cadrele medicale prezintă forme ușoare sau sunt asimptomatice. Patru angajați ai SJU, cu forme ușoare, sunt internați, în prezent, pentru supraveghere și evaluări medicale. Celelalte cadre medicale confirmate se află în izolare.

În cursul zilei de marți, 29 septembrie 2020, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia vor mai fi testate 146 de cadre medicale si personal TESA – testări efectuate cu scopul de screening. Astfel, sunt testați și angajați ai SJU Alba Iulia care nu au simtpome, nu cunosc să fi intrat în contact cu persoane confirmate, dar care pot fi pozitivi și asimptomatici.

La SJU Alba Iulia, personalul medico-sanitar este testat la perioade regulate de timp. Însă, la mijlocul lunii septembrie, având în vedere accentuarea pandemiei, s-a decis testarea întregului corp de angajați, într-o perioadă scurtă de timp, ținând cont și de numărul zilnic de pacienți care necesită testare.

Date generale despre pacienți

Din 18 martie și până în prezent, în cadrul secției de Boli Infecțioase a SJU Alba Iulia au fost internați 594 pacienți suspecți; pentru 461 dintre aceștia a fost confirmată infecția cu virusul SARS-CoV-2, în urma testului RT-PCR.

Din 27 martie și până în prezent, în secția ATI au fost tratați 54 de pacienți cu forme severe/ critice.

În prezent în secția Boli Infecțioase a Spitalului sunt internați 48 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, cu forme ușoare, dar cu boli asociate, respectiv cu forme medii și severe (majoritatea cu comorbidiăți). Un număr de 8 pacienți cu forme severe/critice sunt internați în compartimentul ATI COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate