Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Crucea Roşie Română, la 136 de ani de la înfiinţare: Acţiuni de prim ajutor şi de promovare a activităţilor umanitare, la Alba Iulia


Publicat

Crucea Roşie Română, Filiala Alba organizează miercuri, 4 iulie, în piaţeta Mihai Viteazul, între orele 18.00 – 21.00, acţiuni de sensibilizare a populaţiei privind activităţi umanitare, dar şi în sprijinul persoanelor afectate de caniculă. Voluntarii vor asigura servicii de prim ajutor şi vor oferi limonadă trecătorilor care vor lua parte la iniţiativă.

În piaţeta Mihai Viteazul din Alba Iulia va fi deschis, miercuri după-amiază, un punct de prim ajutor şi de măsurare a tensiunii arteriale. De asemenea, va fi amplasat un panou dispus sub forma unei cruci roşii, pe care trecătorii îşi pot expune păreri, sugestii şi gânduri cu privire la organizaţia Crucea Roşie. Copiii implicaţi în acţiuni „Voluntar pentru o zi”, vor primi dimplome, iar trecătorii interesaţi de iniţiativa Crucii Roşii vor fi recompensaţi cu  limonadă rece.

Aceste acţiuni sunt prilejuite de sărbătorirea a 136 de ani de istorie şi activitate umanitară, de către Societatea Naţională de Cruce Roşie din România.

Pe 4 iulie 1876, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino şi Carol Davila au înscris România pe harta mondială a Crucii Roşii, deschizând prima „sucursală”, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. La 15 iulie, a fost ales primul Comitet Central al Crucii Roşii Române şi primul preşedinte, Prinţul Dimitrie Ghica (1876 – 1897).

„De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Română a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toţi cei aflaţi în nevoie. Ori de cate ori războiul, epidemiile sau dezastrele au lovit ţara, în perioadele de nesiguranţă şi suferinţă, Crucea Roşie Română a fost activă pentru a uşura suferinţa umană. Toate acestea au fost posibile în primul rând prin voluntarii din întreaga ţară, care au acţionat cu promptitudine şi devotament, ori de câte ori a fost nevoie.

Pentru o reflectare cât mai elocventă a activităţilor desfăşurate anul trecut în sprijinul celor mai vulnerabile persoane, dar şi a activităţilor de tradiţie, precum cursurile de Surori voluntare de Cruce Roşie şi cursurile de prim ajutor, Crucea Roşie Română prezinta raportul de activitate din anul 2011.  În total, 402.701 de familii şi persoane singure au beneficiat de serviciile de sprijin şi informare în anul 2011.

Prin proiectele ţi campaniile implementate, am reuşit să ajutăm un număr de 122.962 de familii şi persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi rechizite.

Deşi, anul trecut, România nu a fost afectată de dezastre semnificative, Crucea Roşie Română a avut 167 de intervenţii în situaţii de urgenţă, precum incendii, caniculă, viscol, înzăpezire sau alunecări de teren. 28.881 de persoane au beneficiat de sprijin material de urgenţă. Alte 25.843 de persoane localizate în zone de risc au beneficiat de programe de pregătire pentru a şti cum să acţioneze în caz de dezastre. Am instruit peste 11.000 de oameni în acordarea primului ajutor de bază şi avem 4.463 de persoane care au donat sânge, în urma campaniilor noastre. Au fost implementate 171 de programe şi proiecte sociale şi 170 de proiecte şi campanii de educaţie pentru sănătate. Prin serviciul Căutări persoane, am soluţionat 120 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Peste 9.000 de elevi au fost sensibilizaţi cu privire la noţiunile de toleranţă, respect şi umanitate.

În 2011, în luna martie, după un cutremur devastator care a afectat Japonia, Crucea Roşie Română a lansat un apel umanitar de urgenţă, în acord cu Ambasada Japoniei la Bucureşti. 107.600 de euro este valoarea fondurilor colectate de la populaţia din România şi trimisă Crucii Roşii din Japonia pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate”, au transmis organizatorii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pregătirile pentru deschiderea Târgului de Crăciun la Alba Iulia. Cum va fi atmosfera de sărbători în Cetate

Publicat

La Alba Iulia, în acest weekend, se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea Târgului de Crăciun. A fost montat bradul în șanțurile de pe Latura de Vest a Cetății, au fost aduse căsuțele.

De asemenea, în Piața Cetății a fost adus bradul artificial și cupola de lumini.

Târgul de Crăciun din acest an se deschide la Alba Iulia luni, 6 decembrie. Tot atunci va fi pornit și iluminatul festiv din zona Cetății.

La patinoar, programul va fi de luni până duminică, de la ora 12.00 la 21.00, cu ultima intrare la 20.00. Intrarea va fi gratuită de luni până vineri, de la ora 12.00 la 14.00. Tariful va fi de 15 lei/oră. Închirierea patinelor va costa 10 lei, iar ursulețul ajutător – 15 lei.

Tot în șanțurile Cetății, vizitatorii vor putea cumpăra produse de sezon de la șase căsuțe și trei trăsuri.

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic până la ora 21.00.

sursă foto: Facebook (Alexandru Andrei Micu)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România. Precizări de la minister

Publicat

Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, la doi pacienți veniți din Africa de Sud.

Este vorba despre persoane care au sosit în România cu avionul, în 30 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Un nou pas pentru construirea unui heliport, la Blaj. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba

Publicat

Primăria Blaj a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru construirea unui heliport în municipiu. Acesta urmează să fie folosit în principal pentru aterizarea/decolarea elicopterelor SMURD, dar și pentru cele utilizate în situații de urgență. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 2 decembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul  „Construire heliport în municipiul Blaj”.

Potrivit memoriului de prezentare, investiția presupune construirea heliportului pentru aterizarea și decolarea elicopterelor, care execută misiuni aeromedicale – SMURD, dar și pentru elicopterele care sunt utilizate în situații de urgență, misiuni de transport personal și materiale, sprijinul acțiunilor de intervenție și situații de urgență, evacuare medicală, căutare – salvare, cercetare și supraveghere aeriană prin observare vizuală, stingerea incendiilor etc., având caracteristicile necesare deservirii unui trafic aerian pentru zbor de zi și zbor de noapte, după reguli de zbor la vedere.

Soluția constructivă a heliportului:

Platforma heliportului este de formă pătrată, cu dimensiunile de 22 m x 22 m și suprafața de 441 mp, iar structura rutieră este de tip rigid, cu îmbrăcămintea rutieră alcătuită din dale de beton de ciment BcR 5.0.

Platforma este racordată la rețeaua de drumuri publice printr-un drum de acces cu lungimea totală de 130.48 m alcătuit tot din structură rutieră rigidă.

Scurgerea apelor provenite din precipitații se realizează prin intermediul modelării naturale a suprafeței terenului existent, sensul de curgere urmând pantele existente. Platforma a fost dimensionată la încărcările elicopterului critic de proiectare, MI-17, cu greutatea maximă la decolare de 13.000 kg. Totodată, sistemul rutier al platformei a fost dimensionat astfel încât să se îndeplinească condiția de asigurare împotriva fenomenului de îngheț – dezgheț.

Pentru desfășurarea operațiunilor aeronautice conform reglementărilor în domeniu și în condiții de deplină siguranță, vor fi amplasate două containere metalice, cu următoarele funcțiuni:

  • un container pentru personalul de heliport și instalația electrică de balizaj;
  • un container metalic pentru adăpostirea unității mobile de stins incendiu, pentru a fi protejată în cazul temperaturilor de îngheț.

Heliportul va fi împrejmuit.

De asemenea, pe heliport nu se va efectua alimentarea elicopterelor cu carburant, neexitând o instalație de stocare-transvazare a carburantului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șeful DSU: Valul 5, după sărbători. Noile măsuri, anunțate pentru săptămâna viitoare

Publicat

Șeful DSU, Raed Arafat, consideră că valul 5 al pandemiei se va manifesta în România cel mai probabil imediat după sărbători, din ianuarie. În opinia sa, va fi cel puțin unul „amestecat”, respectiv tulpina nouă Omicron și cea predominantă în prezent, Delta.

Noi măsuri în contextul pandemiei vor fi discutate săptămâna viitoare de autorități.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Măsuri analizate săptămâna viitoare

„Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Se va lua în considerare că noua tulpină este mai infecțioasă, mai contagioasă și că se răspândește mai repede. Luarea unor eventuale restricții suplimentare depinde însă de mai multe aspecte, care pot fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare. Din nou, aici, las să văd cu ce o să vină colegii de la INSP”, a spus șeful DSU.

Arafat spune că noua tulpină Omicron va ajunge și în România, așa cum a ajuns și tulpina Delta și că este mult mai contagioasă.

”Toate măsurile pe care le iau țările europene, țările lumii în general, sunt măsuri de întârziere”, a explicat acesta.

Specialiștii verifică dacă vaccinurile actuale mai au efect

Specialiștii încească să înțeleagă impactul Omicron și să vadă dacă actualele vaccinuri mai au efect. Dacă nu, se va trece la îmbunătățirea lor, a precizat Raed Arafat.

„Mai e nevoie de ceva timp, o săptămână-două, până vom înțelege exact efectul vaccinurilor, gravitatea bolii asupra celor vaccinați, gravitatea bolii asupra celor nevaccinați”, a spus șeful DSU.

Deocamdată, se pare că persoanele vaccinate nu fac o formă gravă de boală

„La acest moment, pare că persoanele vaccinate totuși nu fac formă gravă. Nu știm însă toate aceste detalii în amănunt și pe cifre mari. Așteptăm să vină detalii suplimentare. Au fost diferențe de opinie. Pfizer a venit cu opinia că vaccinurile au efect și protejează împotriva formelor grave, Moderna nu era convinsă de acest lucru, dar pe toate liniile se lucrează pe adaptarea vaccinurilor la această variantă”, a mai spus Arafat.

sursă: digi24.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate