Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dezlegare la pește: Intrarea în Templu a Maicii Domnului, prilej de sărbătoare pentru creștini

Publicat

Deși sub denumiri diferite, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului este cinstită de către toate cele trei Biserici mari: Ortodoxă, Romano-catolică și Greco-catolică. Data acesteia a fost stabilită în toate cele trei calendare ca 21 noiembrie. Popular, este cunoscută și ca Vovidenia.

Născută în urma rugăciunilor părinților Ioachim și Ana, Maica Domnului este dusă la templu la împlinirea a trei ani, ca dovadă că aceștia nu au uitat promisiunea făcută lui Dumnezeu. Acolo este întâmpinată de proorocul Zaharia (tatăl Sfântului Ioan Botezătorul). În post și rugăciune, conform cu legea iudaică, a trăit Maica Domnului până la vârsta de 15 ani, pregătindu-se pentru Cel ce avea să aducă legea cea nouă, devenind theotokos (Născătoare de Dumnezeu).

Asemeni altor sărbători închinate Maicii Domnului și aceasta are ca sursă Evanghelia după Iacov, scriere apocrifă, datând din secolul al doilea. Sărbătoarea este adoptată în momente diferite: secolul al VI-lea în Răsărit, respectiv secolul al XII-lea în Apus.

„În biserica slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ești ușă cerească, deschide nouă ușa milei tale” – cântare din slujba Utreniei.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate