Connect with us
Publicitate

Uncategorized

MIERCURI: Expoziţie de samovare ruseşti de colecţie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Unele au o vechime de 200 de ani

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia găzduieşte miercuri, 6 august 2014, de la ora 12.00 o inedită expoziţie de samovare ruseşti, de colecţie, unele dintre ele cu o vechime de aproximativ 200 de ani.

Vor fi expuse 75 de samovare aparţinând colecţionarului moldovean Petru Costin, produse în spaţiul rusesc.

Deşi samovarul, în fapt, este un recipient folosit pentru încălzirea apei pentru ceai, el a devenit un puternic simbol al culturii ruseşti. Istoria apariţiei lor în spaţiul rusesc nu este nici acum foarte clară. Unii specialişti consideră că primele samovare ruseşti au fost produse la Tula de fraţii Lisitsyn în anul 1778. O altă variantă leagă introducerea lor în Rusia de cadourile oferite de khanii Mongoliei ţarilor ruşi. O ultimă ipoteză asociază samovarul cu ţarul Petru cel Mare care l-ar fi adus în urma unei călătorii în Olanda.

Cert este că, acum, samovarul face parte din identitatea rusă, prezent fiind în viaţa de zi cu zi cu valenţe extrem de puternice. Oricare i-ar fi originea, ruşii au făcut samovarul să fie rusesc, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni/Republica Moldova, Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax