Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI încep înscrierile pentru două noi scheme de ajutor de stat. Finanțări nerambursabile pentru afaceri la sate sau înființarea de mici fabrici

Publicat

bani Începând de miercuri, 20 iulie, antreprenorii vor putea obține bani de la stat pentru înființarea și dezvoltarea afacerilor proprii în cadrul a două noi programe de finanțare, introduse în premieră în România, potrivit unui anunț recent al Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Mai exact, sprijinul nerambursabil va putea fi acordat celor care au sau pun bazele unei afaceri la sat şi celor care înfiinţează şi dezvoltă o mică fabrică. 

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism din cadrul Ministerul Economiei a anunţat, în 14 iulie, prin intermediul unor comunicate de presă postate pe site-ul propriu, lansarea a două noi programe naţionale. Este vorba despre Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural şi Programul național multianual de microindustrializare, care vor deveni active de miercuri, 20 iulie, ora 10.00.

Antreprenorii de la sate pot primi un ajutor de stat de 125.000 de lei pentru înființarea și dezvoltarea firmelor în mediul rural

Programul oferă antreprenorilor de la sate posibilitatea să primească un ajutor de la stat de până la 125.000 de lei, reprezentând cel mult 90 la sută din din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate. Prin urmare, beneficiarul trebuie să vină şi el cu o contribuţie proprie, de minimum 10 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

De altfel, printr-un anunţ publicat recent pe site-ul propriu, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a anunţat că antreprenorii interesaţi să-şi înscrie planurile de afaceri în acest program o pot face online, în perioada 20-29 iulie, pe site-ul www.aippimm.ro.

Mai precis, înscrierea online a planurilor de afaceri va începe miercuri dimineaţă, la ora 10.00 şi se va încheia în seara zilei de 29 iulie, la ora 20.00.

„Pentru participarea la program fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După crearea contului de înscriere, aplicaţia va trimite automat pe adresa de e-mail a solicitantului un mesaj şi un link de confirmare. După confirmare, aplicaţia de înregistrare a planului de afaceri va deveni activă pentru completarea on-line a planului de afaceri şi încărcarea în aplicaţie a documentelor solicitate (…)”, scrie în procedura de implementare a proiectului.

Programul destinat afacerilor de la sate, ce se va desfăşura în premieră pe teritorul ţării noastre, are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei în anul 2016, estimându-se că vor exista cel puţin 207 beneficiari ai sprijinului.

În program pot intra microîntreprinderile, IMM-urile, dar şi persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale, cu precizarea că fiecare dintre aceste entităţi trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a putea primii banii. Concret, trebuie ca:

– societatea să aibă sediul în mediul rural şi tot acolo să-şi desfăşoare activitatea;

– societatea să fie înregistrată pe teritoriul României la Oficiul Registrului Comerţului şi să îşi desfăşoare activitatea de cel puţin trei ani fiscali consecutivi;

– codul CAEN pentru care solicită finanţare să fie eligibil în cadrul Programului;

– să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;

– să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare etc.

Odată obţinuţi, banii de la stat vor putea fi investiţi, printre altele, în echipamente IT, maşini, utilaje, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc.

Potrivit informaţiilor furnizate recent de Guvern, pentru a obţine un punctaj maxim, aplicanții trebuie să aibă cel puțin un loc de muncă ocupat la data lansării aplicației electronice de înscriere și să creeze, prin proiect, minimum trei locuri de muncă.

Informaţii suplimentare despre înscrierea în Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural sunt aici.

Micile ateliere şi fabrici pot obţine până la 250.000 de lei

Cel de-al doilea program lansat în premieră anul acesta în România, şi pentru care înscrierile se vor desfăşura în aceeaşi perioadă menţionată şi în cazul programului analizat anterior (20-29 iulie), se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii şi se aplică pe întreg teritoriul ţării, în toate cele opt regiuni de dezvoltare.

Bugetul noului program pentru acest an este de 60,89 milioane de lei, fiind aşteptată, prin implementarea acestuia, finanțarea unui număr de cel puțin 244 de beneficiari, microîntreprinderi, dar şi IMM-uri care îndeplinesc anumite condiţii, după cum urmează:

– sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;

– codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfăşurat la momentul înscrierii online;

– au cel puţin două exerciţii financiare încheiate la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri;

– nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

Asociaţii, acţionarii sau administratorii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate. Societățile selectate pentru finanțare vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/ beneficiar, aproximativ 55.000 euro.

Prin urmare, beneficiarul va trebui să acopere din contribuţie proprie minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.  Prin Program ar urma să se finanţeze cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi (cursuri sau formare la locul de muncă) şi de implementare a unor planuri de investiţii depuse de firme.

Potrivit unui anunţ recent al Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, persoanele interesate îşi pot înscrie planurile de afaceri începând de mâine, ora 10.00, urmând ca sesiunea de înscriere să se încheie în seara zilei de 29 iulie, la ora 20.00 (înscrierile se vor face aici).

Potrivit procedurii de implementare a programului, firmele beneficiare pot activa în mai multe sectoare, de la industrie alimentară, confecţii, industrie metalurgică până la fabricarea mobilei sau chiar a maşinilor. Banii primiţi de la stat vor putea acoperi următoarele cheltuieli:

– Aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare;

– Autoutilitare, pentru transportul produselor proprii;

– Echipamente IT;

– Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie;

– Realizarea unui site pentru prezentarea activităţii solicitantului;

– Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, în limita a 4.500 de lei.

Pentru obținerea unui punctaj maxim, aplicații trebuie să aibă cel puțin doi angajați înainte de depunerea cererii de finanțare și să creeze, prin proiect, minimum patru locuri de muncă, dintre care două să fie ocupate de șomeri sau absolvenți. Totodată, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilităţii este de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile.

Procedura completă de implementare a Programului de microindustrializare poate fi consultată aici.

sursa: avocatnet.ro, aippimm.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax