Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Mantaua militară de război a mareșalului Unirii, Constantin Prezan și alte obiecte istorice, prezentate la Alba Iulia

Publicat

Miercuri, 30 noiembrie 2022, de la ora 15.00, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției „Constantin Prezan – Mareșalul Unirii”.

Expoziția, adusă în fața publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naționale a României, își propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari.

Cu această ocazie, vor fi expuse o serie de piese cu valoare istorică deosebită, obiecte ce i-au aparținut mareșalului Prezan. Este vorba despre mantaua militară purtată în timpul războiului, precum și o serie de distincții pe care le-a primit pentru contribuția la Marea Unire de la 1918, dintre care Ordinul Ferdinand I.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Din poziția de șef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenței armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania și Ungaria (1918-1920).

Din aceeași funcție de comandant operativ al trupelor, a condus operațiunile de eliberare a Ardealului. Pentru întreaga sa carieră militară și, îndeosebi, pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareșal, în 1930, deținând totodată poziția de senator al drept și de membru de onoare al Academiei Române, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax