Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: ”Poezii pe șase corzi”. Eveniment la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia

Publicat

Biblioteca Judeteana Alba

Un nou club de muzică și poezie se va desfășura miercuri, 6 octombrie 2021, începând cu ora 17.00, în Grădina Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Intrarea la eveniment este liberă, cu obligativitatea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Evenimentul se înscrie în seria ”Poezii pe șase corzi”, un proiect de animație culturală ce are ca scop promovarea colecțiilor bibliotecii, a poeziei și a textelor cântate, a cântecelor și a creatorilor.

Fiecare activitate se desfășoară sub forma unor cluburi de muzică și poezie ce urmăresc să atragă înspre lectură și bibliotecă noi categorii de public.

Se urmărește încurajarea tinerilor creatori și muzicieni în susținerea unor acte artistice prin care să-și promoveze propriile creații sau compoziții.

Poezii cântate din opera lui George Coșbuc

În luna octombrie, poeziile cântate fac parte din opera poetului George Coșbuc.

Vor fi prezentate publicului câteva repere din viața și opera acestui important poet român și va fi organizată o expoziție de carte ce va cuprinde volumele lui George Coșbuc, aflate în colecția de carte a bibliotecii.

Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Autorul

George Coșbuc s-a născut la 20 septembrie 1866, în satul Hordou din județul Bistrița-Năsăud (azi se numește Coșbuc, în onoarea marelui poet).

Tatăl său, preot greco-catolic, a studiat la școlile Blajului transmițându-i dragostea pentru învățătură, în general și pentru literatură, în mod special.

După ce își definitivează studiile liceale se înscrie la Facultatea de Filosofie și Litere din Cluj, fiind tot mai interesat de folclor și de trecutul istoric al poporului român.

De-a lungul timpului va publica poezie, literatură pentru copii, publicistică, critică și va face traduceri. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat traducerile la sufletul și mediul românesc autentic.

Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Coșbuc a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român, zugrăvindu-l în poezii de o frumusețe și un ritm deosebit de frumos.

Pentru activitatea sa literară, în 1916, a fost ales membru al Academiei Române.

George Coșbuc la Alba Iulia

George Coșbuc a poposit la Alba Iulia în casa cu nr. 18 de pe actuala stradă George Coșbuc, unde în 1923, elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” i-au dezvelit o placă cu următorul text: George Coșbuc (1866-1918). Poetul țărănimii a stat în această casă două zile. Societatea de Lectură „G. Coșbuc” a elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul”. Iunie 1923.

În 2003 Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” a dezvelit o nouă placă memorială, iar sculptorul Dumitru Paima l-a nemurit într-un bust de bronz, amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax