Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: „Poporul pierdut”, de istoricul Marius Oprea. Vernisaj și conferință, la Museikon din Alba Iulia

Publicat

La Museikon din Alba Iulia va avea loc miercuri, 11 martie, începând cu ora 16:00, vernisajul expoziției „Poporul pierdut” și conferința susținută de istoricul Marius Oprea. Aparent lucrări de artă contemporană, exponatele pe care sunteți invitați să le vedeți sunt mai ales mărturii ale execuțiilor comandate de Securitate, crime la care va face referire și conferința și al căror număr însumează un întreg popor. Aceste crime nu au ținut cont de vârstă, sex, orientare politică sau religioasă și nu au fost până acum investigate decât de un număr foarte restrâns de istorici, între care Marius Oprea a avut un rol coordonator.

Uciși în câmp, în pădure sau în penitenciare ori chiar executați în piața publică, aruncați în gropi comune, adeseori de către ceilalți condamnați la ispășirea unor lungi detenții, cei descoperiți de echipa condusă de Marius Oprea în cursul a 32 de campanii de cercetare arheologică nu au lăsat în urmă decât lacrimi și oseminte anonime.

Inventarul sumar al mormintelor: cuie ruginite de sicriu, nasturi, gloanțe și sârme, sunt acum așezate în adevărate racle ale memoriei, care amintesc de timpurile primare ale creștinismului, de moaștele adunate cu pioșenie pentru a întreține credința celor rămași în viață: o credință deopotrivă în mântuire și în demnitatea umană.

„La fel ca acei martiri de demult, ale căror suferințe sunt povestite de sinaxare, martirii regimului comunist și-au găsit în Marius Oprea un povestitor intransigent și tenace, care nu încetează să caute noi forme de a se face auzit, cu cât pare că-i este mai zadarnică truda. A înființat instituții care să-i reprezinte, a studiat arhive și a publicat documente, a scris romane și poezie, a colaborat la realizarea unor filme, iar acum strigă prin intermediul unor veritabile opere de artă. Îndeajuns ca să înțelegem că trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a nu-i repeta greșelile! O frântură din el, dar cu un puternic impact emoțional, vă așteaptă la Museikon până în 30 aprilie 2020”, au transmis reprezentanții Museikon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax