Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Termen limită pentru plata anticipată la fisc a impozitului pe venit şi CAS. Vezi cine are această obligaţie şi cum se fac plăţile

Publicat

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba reaminteşte contribuabililor că data de 25 septembrie 2013 este termen de plată trimestrial pentru plăţi anticipate în contul impozitului pe venit şi contribuţiei sociale de sănătate şi pentru plăţi în contul contribuţiei sociale de stat.

Efectuează plăţi anticipate trimestriale în contul impozitului pe venit contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente (exceptând cazul veniturilor pentru care impozitul se reţine la sursă) şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendare.

Efectuează plăţi anticipate trimestriale în contul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente (exceptând cazul veniturilor pentru care contribuţiile se reţin la sursă).

Efectuează plăţi trimestriale în contul contribuţiei de asigurări sociale de stat contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente (exceptând cazul veniturilor pentru care contribuţiile se reţin la sursă), care au obligaţia depunerii formularului 600 “Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”.

Stabilirea obligaţiilor de plată se face de organul fiscal, care emite şi comunică contribuabilului Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit pe venit / contribuţii sociale de sănătate, luând ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net din declaraţia privind venitul realizat pentru anul fiscal precedent, după caz, utilizând cota de impozit de 16% şi cota de asigurări sociale de sănătate de 5,5%, respectiv Decizia de impunere privind obligaţii de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, luând ca bază de calcul venitul asigurat, potrivit declaraţiei 600 depuse de contribuabil, utilizând cota de asigurări sociale de stat de 31,3%.

Plăţile pot fi efectuate în numerar, la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială de competenţă îşi are domiciliul fiscal contribuabilul, prin mandat poştal sau prin ordin de plată, în conturile corespunzătoare ale unităţii Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială de competenţă îşi are domiciliul fiscal contribuabilul.

Pentru plăţile prin mandat poştal sau ordin de plată, codurile IBAN pot fi identificate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, accesând rubrica Asistenţă Contribuabili / Toate formularele cu explicaţii / Codurile IBAN, denumirea acestora fiind, după caz:

Impozit pe venituri din activităţi independente;

Impozit pe venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

Contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de persoane care realizează venituri din activităţi independente şi alte activităţi şi persoanele care nu realizează venituri;

Contribuţii de asigurări sociale de stat datorate de persoane care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personalitate juridică.

Dacă plăţile se efecutează în termenul legal, se evită stabilirea dobânzilor / penalităţilor de întârziere.

Dobânzile pentru neachitarea la termenul de scadenţă sunt de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, iar penalitatea de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, pentru obligaţii de plată cu scadenţa dupa 1.07.2013.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate