Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Alba Iulia. Concert de colinde, recitaluri și expoziție

Publicat

Afis Bucuria darului 2014 În fiecare an, la 3 decembrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, data fiind stabilită în anul 1992, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a motiva populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea. Cu această ocazie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, începând cu ora 16.00 va avea loc miercuri un spectacol de colinde, susţinut de Corul Aşezământului Sfântul Meletie Alba Iulia.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia organizează, miercuri, 3 decembrie, cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Bucuria Darului”. La această acţiune vor participa beneficiari ai serviciilor de zi şi de tip rezidenţial, furnizate de către Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cât şi beneficiari ai partenerilor prezenţi la acest demers, de asemenea oficialităţi ale judeţului Alba, cât şi cetăţeni ai municipiului Alba Iulia, intrarea fiind liberă.

Acţiunea va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, începând cu ora 16.00 şi cuprinde un program de colinde, susţinut de Corul Aşezământului Sfântul Meletie Alba Iulia, format din persoane cu deficienţe de auz şi vorbire şi persoane cu handicap, coordonat de părintele Petru Haşegan.

De asemenea, la eveniment va participa și Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia, dirijat de către pr. prof. dr. Nicolae Topârcean, iar tinerii Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, Filiala Alba, vor încânta publicul prezent cu un moment coregrafic. Programul cuprinde şi recitaluri susţinute de: Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Ioan Damian – Asociaţia Nevăzătorilor din România Filiala Alba-Hunedoara, Nana Buzan Geanina – absolventă a Şcolii de Artă Populară Alba şi câştigătoare a mai multor premii, Dina Vărărean – interpretă de muzică populară , având un repertoriu complex de cântece tradiţionale. În program va cânta şi interpretul de muzică uşoară Alin Ignat, câştigătorul mai multor premii naţionale şi internaţionale.

Pe parcursul evenimentului, în holul Casei de Cultură a Studenţilor va avea loc expoziţia de obiecte şi decoraţiuni de Crăciun, confecţionate de persoanele cu dizabilităţi beneficiare ale Centrului „Sfântul Meletie”.

La final, cele 250 de persoane cu handicap, atât beneficiari ai centrului de zi Sfântul Meletie Alba, cât şi din comunitate, vor primi daruri.

„Prin acest eveniment marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, sărbătoarea celor care poartă crucea grea a unor mari suferinţe. Această cruce purtată cu demnitate, cu răbdare, cu credinţă şi cu speranţă este o cruce care sfinţeşte pe cel care o poartă şi pe cei care îi sunt alături. O persoană cu dizabilităţi este omul care vrea să urce treptele vieţii chiar dacă se foloseşte de cârje sau este imobilizat într-un scaun cu rotile, este persoana care îşi face cruce chiar dacă îi lipsesc mâinile, este trecătorul care îşi lasă cârjele pentru a sări în sprijinul celui care strigă după ajutor. O persoană cu dizabilităţi este de folos societăţii pentru că o societate este săracă dacă nu se bazează pe toţi membrii ei”, a spus părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Prin aceste acţiuni se încearcă contribuirea la schimbarea mentalităţii, prin renunţarea la stigmatizări şi discriminări, la creşterea gradului de toleranţă a societăţii cu privire la persoanele cu dizabilităţi, la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a lor, precum şi la conştientizarea de către toţi cetăţenii, a faptului că semenii noştrii cu dizabilităţi, reprezintă o categorie a populaţiei insuficient pusă în valoare în momentul de faţă.

Evenimentul „Bucuria Darului” este organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Direcţia Publică de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia.

Cu această ocazie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba adresează un sincer „La Mulţi Ani!” tuturor persoanelor cu dizabilităţi care se află în familie, ONG-uri sau centre rezidenţiale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax