Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MIERCURI: „Ziua Veteranilor” marcată la Alba Iulia. Eveniment comemorativ la Cimitirul Eroilor din localitate

Publicat

cimitirul eroilor Garnizoana Alba Iulia și Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” organizează miercuri, 11 noiembrie, începând cu ora 12:00, la Cimitirul Veteranilor din Alba Iulia, un eveniment comemorativ, la mormântul militarului (slt. P.M) Vasile-Claudiu Popa, decedat în data de 22 septembrie 2013 în accidentul survenit în timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor militare, pe timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan, ca urmare a exploziei unui dispozitiv improvizat.

Data de 11 noiembrie a fost desemnată Ziua Veteranilor, în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

Este datoria noastră morală eternizarea memoriei celor căzuți în slujba statului român, în semn de recunoștință pentru sacrificiul lor.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22 octombrie 2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax